09-09-2008, 22:01
|
#1
|
|
Birden Fazla kiralayanlardan birisinin hissesini kiracıya devri ve kira tespit davası
Bir olay var, tartışmak ve sonuca ulaşmak istiyorum.
Olay şöyle:
A, B ve C bir arsanın müşterek malikleridir. Bu arsayı D'ye, (üç malikin de kiralayan durumunda olduğu) bir kira sözleşmesi ile kiralıyorlar.
Aradan bir kaç yıl geçtikten sonra hissedarlardan C, hissesini kiracı D'ye satıyor.
Bu satıştan sonra C'nin hissesini satın alan kiracı D, kira ödemeye yanaşmıyor. Ayrıca Kira artırımı taleplerine uymuyor.
Bilindiği üzere birden fazla kiralayan varsa, her türlü ihtar ve davanın mecburi dava arkadaşlığı temelinde birlikte yapılması gerektiği yerleşik kuraldır. Yargıtay bu yönde kararlar vermektedir.
Kira alacakları bakımından ise, mal sahibi hissedarların kira üzerindeki hisseleri belli ise herkesin kendi payına düşen kira bedelini isteyebileceği Yargıtay kararında belirtilmiş.
Sorun, kira tespit ve temerrüt nedeniyle tahliye davasında düğümleniyor. Kira Tespit ihtarı ile Temerrüt ihtarının tüm kiralayanlar tarafından birlikte ifası gerektiğinden ve C buna yanaşmadığından Kayyım tayini suretiyle mi ihtar ve dava açılmalıdır?
Ben Kayyım tayini için mahkemeye müracaat edilip tayin edilecek kayyımın C'yi temsil etmesi ile irade bütünlüğünün sağlanması ve bu yolla ihtarın gönderilip, davaların açılması gerektiği düşüncesindeyim.
Farklı bir düşüncesi yahut önerisi olan meslektaşımız varsa bu konudaki görüş ve katkılarına sevinirim.
|