Mesajı Okuyun
Old 06-09-2008, 17:29   #46
BaharB

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Hümaniter
Yergıtay'ın genel eğilimi hakaret davalarında eleştiri hakkının varlığıdır, nitekim adli görevlilere karşı yapılan eleştirilerin daha geniş olmasını istemiştir.Bu A.İ.H.M. kararlarıda bu yöndedir. Ancak bu noktada yargıtayın kırık pencere kuramını kullanarak cezalandırma alanını bu kadar aşağıda tutmasını anlamak çok güç.

Sayın Hümaniter;
Yazılarınız biraz aceleye geliyor galiba. Yargıtay'ın hangi düşüncede olduğuna dair ne düşündüğünüzü tam anlayamadım. Ancak AİHM bakımından size katılmak mümkün değil. Yargıya yönelik eleştirilerin, siyasetçiye, kamu görevlisine vs yapılan eleştirilere oranla çok daha sınırlı olması gerektiği bir çok kere içtihat konusu olmuştur. Buna ilişkin bir kaç karardan aşağıya alıntı yaptım.

Schöpfer - İsviçre: "Onlardan (avukatlardan) yargının iyi işleyişine ve ayrıca yargıya halkın güvenmesine katkıları beklenebilir. (…) Düşünceyi açıklama özgürlüğünün, şüphesiz yargının işleyişi hakkında aleni olarak konuşma hakları bulunan avukatlar için de geçerli olduğunu söylemeye gerek yok, fakat eleştirilerinin belli bir sınırı aşmaması gerekir. Bu çerçevede, yargı erkinin iyi işleyişini ilgilendiren sorunlar konusunda toplumun bilgilendirilme hakkı, yargının iyi işleyişinin gerekleri ve avukatlık mesleğinin saygınlığının yer aldığı çeşitli çıkarlar arasındaki dengeyi dikkate almak gerekir"

Prager ve Oberschlick - Avusturya: "...adaletin güvencesi olan ve hukukun üstünlüğü anlayışı ile yönetilen bir devlette temel rolü olan mahkemelerin yaptığı çalışmaların halkın güvenine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla yargı temelsiz saldırılara karşı korunmalıdır. Bu unsur özellikle yargıçların beyanat vermeme görevleri dolayısıyla saldırılara cevap vermesinin olanaksız olması sebebiyle daha da büyük önem taşır"

Saday - Türkiye: "AİHM, yargılananların savunmalarını yerine getirmek için mahkeme salonunda açıkça görüşlerini dile getirme hakları varsa, eleştirilerinin bazı sınırlara tabi tutulamayacağını hatırlatmaktadır. Bununla birlikte, yargı erkinin yetkisi gibi bazı yetkiler bu hakkın kısıtlanması bakımından önemli bir yere sahiptir. "