02-09-2008, 13:05
|
#3
|
|
Borçlar Kanunu
Madde 0270: Hasılat icarı, bir akittirki onunla mucir, müstecire ücret mukabilinde hasılat veren bir malın veya hakkın kullanılmasını ve semerelerinin iktitafını terk etmeği iltizam eder.
Kira, ya nakit yahut devşirilecek semere veya hasılatın bir hissesi olabilir; ikinci surete, iştirakli icar denir.
İştirakli icarda, mucirin semereler üzerindeki hakkı noktasından, mahalli adete riayet olunur.
I - Fesih hakkı
Madde 0285: Müddet hakkında akit veya mahalli adet ile hilafına bir hüküm tayin edilmemiş ise iki taraftan her biri en aşağı altı aylık bir ihbar müddetine riayet şartiyle akdi feshetmek salahiyetini haizdir.
Hilafına bir mukavele yok ise, zirai gayrimenkullerde mahalli adetçe cari ilk veya son bahar mevsimleri için diğer bütün icarlarda her hangi bir zaman için feshin ihbarı caizdir.
6570 sayılı kanun
Madde 0001:
Belediye teşkilatı olan yerlerle, iskele, liman ve istasyonlardaki gayrimenkullerin (Musakkaf olmıyanları hariç) kiralanmalarında kiralıyanla kiracı arasındaki hukuki münasebetlerde bu kanun ile Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümleri tatbik olunur.
Mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için de kullanılamaz.
285. maddede hilafına mukavele yok ise ibaresinden anlaşıldığına göre,sözleşme ile aksi kararlaştırılarak fesih için ihbar şartı bertaraf edilebilir. Yine ikinci fıkrada da sözleşme üstün tutulmuştur. Eğer hasılat kirası söz konusu ise sözleşme bitiminde fesih mümkün olabilecektir.
6570 sayılı yasanın hasılat kirasında uygulama imkanı olmamalı. Kapsamlarına bakıldığında 6570 sayılı yasada üstü kapalı gayrimenkullerin kiralanmasından bahsediyor. Oysa BK.270. maddede açıkça kiralanan şeyin bizzat bir hasılat semere getirmesi gerekiyor.
|