SAYIN MESLEKTAŞLARIM
Almanya'da yaşayan A ile B tatilleri sırasında Danimarkada evlenmişlerdir.
A evlendiği tarihte Almanya'da boşanmış ancak Türkiye'de tanıma ve tenfiz yapmamıştı;dolayısıyla halen eski eşinin soyadı ile evlenmiş oldu! ( A Türk)
-Evliliğin tanınmasını talep etmek amacıyla gereken belgelerle Danimarkada bulunan konsolosluğa müracaat edildi ;ancak gelen cevabı yazıda ,soyadı eski eşinin soyadı olduğu için kabul edilmedi! ( Şu anda tenfiz yapılmış durumda)
-Danimarka Konsolosluğuyla yapılan telefon görüşmesinde;eğer ki soyadını değiştirebilirse tanıyalım dendi;Danimarka evlendirme dairesi ise ben evlenme akdini yaptığım zaman soyadı buydu ve değiştirmnem diyor!
Bilindiği gibi evlilik MÖHUk a göre yapıldığı yer hukukuna tabidir.
Nüfus kanunu
Madde 24- (1) Yurt dışında yabancı yetkili makamlar önünde Türk vatandaşlarının yaptığı evlenmeler, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla geçerlidir. Bu evliliklerin koca, kocanın yabancı olması halinde kadın tarafından en geç otuz gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle yapılır. Beyanı alan dış temsilcilik evlenme bildirimini usulüne göre düzenleyerek nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür
1-Evliliğin Türk makamlarıca tanınması amacıyla sizce yapılması gereken nedir?
Red yazısı elimize 28.08.2008 tarihinde ulaştı.
SAYGILARIMLA