Mesajı Okuyun
Old 29-08-2008, 10:31   #5
mutlakadalet

 
Varsayılan

1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14.maddesi:

Madde 14 - Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:

1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,

2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,


Feshedilmesi … hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

1475 sayılı kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14.maddesinin birinci fıkrası ikinci bendinde belirtilen hal; iş akdinin, işçi tarafından haklı nedenle feshini düzenlemektedir. Buna göre; işçi tarafından akdin haklı nedenle feshedilmesi halinde işçi, kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Akdin, işçi tarafından usulüne uygun olarak yahut usulsüz bir şekilde süreli olarak feshedilmesi halinde ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.

Olayda anlattığınız kadarıyla akdin, işçi tarafından usulüne uyulmadan süreli olarak feshedilmesi söz konusu. Söz konusu halde işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacağı gibi aleyhinde ihbar tazminatına dahi hükmedilmesi mümkündür.

Bununla birlikte işçinin, akdi haklı nedenle feshettiğini ispat edebilirseniz, diğer haklarınız gibi kıdem tazminatına da hak kazanmanız mümkündür.

Olayla ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz (işçinin ayrılacağını bildirmesinden önce yaşananlar, vs…) daha sağlıklı bilgiler verebiliriz.

Saygılarımla.