Sayın Av.Suat Ergin
Ben bu kararla bana ne önerdiğinizi anlayamadım?
Önce açık arttırma ile en çok arttırana kiraya verilmesi ve daha sonra eski kiracıya tercih hakkı sunulması bana ters geldi.
Bu kararda bizim konumuz dışında başka bir şey var: İdare açık arttırma yoluna gitmekle yanlış yapmış ama daha sonra eski kiracıya tercih hakkını sunmakla yanlışını düzeltmiş.
Ne var ki eski kiracı daha büyük yanlışlık yapmış: Açık arttırmaya oğlunu sokarak kirayı olmadık rakamlara yükselterek başkalarının kiralamasını engellemiş. Sonra da muhammen bedel üzerinden kiralamak istemiş. Bu nedenle iyi niyetli olmadığından davayı kaybetmiş. Eski kiracı iyi niyetli olsaydı idarenin yanlışı yüzünden davasını kazanırdı.
Gönderdiğiniz karar doğru olsa bile tarafların yanlışlarını emsal almamalı diye düşünüyorum.
Özetle açık arttırma ile kiraya verilmeden önce eski kiracılara tercih hakkı kullandırılmalı. Kanun tercih hakkı kullandırılmadan başkasına kiraya verilemeyeceğine hükmetmiş. (Yoksa ayrıca açık arttırmayı kazanan yeni kiracının uğradığı zararları ödeme yükümlülüğü de doğar.)
Saygılarımla