Mesajı Okuyun
Old 14-08-2008, 13:13   #1
Av.Kerem VURAL

 
Varsayılan Teklif Birim Fiyatlı Yapım İşlerinde İş Kalemi Miktarlarının Değişmesi

Herkese Merhabalar ve bu muazzam organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler.

Ben mesleğimin henüz birinci ayı içerisindeyim ve bir beton ve yan ürünleri üretim tesisinin hukuk danışmanlığını yapmaktayım ve şöyle bir sorun ile karşı karşıyayım:


Teklif birim fiyatlı ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde yapılacak işin sözleşme bedelinin %20 sine kadar artmasına 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24. maddesi ile müsaade edilmiş, aksi halde genel hükümlere göre işin tasfiyesi yoluna gidileceği düzenlenmiştir.

Örneğin 1000000YTL hacmi olan bir ihalenin bedeli en fazla 1200000YTL ye çıkabilecektir. Bedel bu miktarı aşacak olursa, ihale tasfiye edilecektir.

Sözleşme kapsamındaki herhangi bir iş kaleminin miktarında %20’nin üzerinde bir artış olması ve aynı zamanda bu artışın sözleşme bedelinin de %1 ini geçmesi halinde, formülüne göre revize fiyat uygulaması yapılması gerekmektedir.

Bu halde,
Sözleşme kapsamındaki herhangi bir iş kaleminin miktarında yapılan artış örneğin %300’e çıktığı ve mesela bu artışın sözleşme bedelini %5 artırdığı (yani kanuna aykırı bir durum bulunmadığı) bir durumda; ilgili revize formülüne göre mesela 100YTL/birim fiyatı olan bir malın değeri maliyetinin de altına, örneğin 35YTL/birim fiyata düşebilmektedir. Beraberinde yapılan işin hacmi çok geniş olduğunda ve mevcut bir iş kalemindeki artışın diğer kalemleri de muhakkak ki etkileyeceği göz önüne alındığında şirketlerin uğrayacakları zararlar milyon YTL’ler ile ölçülecek ve dolayısıyla bu durum ile karşı karşıya gelen şirketler iflas edecek ve dolaylı olarak ekonomi yara almış olacaktır.

Sözleşme kapsamındaki herhangi bir iş kaleminin miktarındaki artışı sınırlayan herhangi bir düzenleme mevcut olmadığından, bu konuda ne yapılması gerekir?


Ayrıca, konuya vakıf olan meslektaşlarım daha iyi anlayacaklardır, artış miktarını %20'den sonraki kısım olarak mı ele almamız gerekir; yoksa artışın tamamını mı?



Teşekkür ederim.