Maalesef ki türk hukuk sisteminde yargılama aynı hızla yapılmamaktadır. Bazı dosyalarda tutuklama hakkında çok kısa bir süre içerisinde karra verilir iken bazı dosyalarda bu yöndeki işlemler ayları hatta yılları almaktadır. Bu da ülekmizde adil yargılanma hakkının sürekli olarak ihlal edildiğini göstermektedir. Gündem de olan Ergenekon davasında tutuklular çok kısa bir süre içerisinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır iken diğer bazı olaylar açısından halen de devam eden bazı dosyalar bakımından tutukluluk süreleri yılları bulmaktadır. Bu ayrım neye göre yapılmaktadır artık bilemiyorum. Ama şu bir gerçek ki hakkında daha suçluluğu hükmen sabit olmamaış sadece bir suç isnadı altında olan bir kişinin 13 ay gibi bir süre tutuklu kalması adil yargılanma hakkının ihlalinden başka bir şey değildir. Hele hele dediğim gibi henüz suç isnadı altında olan bir kişinin bir de tutuklanmasından dolayı hastalanması ve bu süreçte ölmesi işin en acı tarafı.
Evet, eğer aile isterse tazminat isteyebilir devletten. Peki bu tazminat ne için? gideni geri getirebilecek midir? Elbette ki hayır.
O yüzden öncelikle ülkemizde tutukluluk sürelerinin kısaltılması, bu yönde karar verilirken adil davranılması gerekmektedir diye düşünüyorum. Sayın meslektaşıma da böyle bir konuyu açtığı için tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum.HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR.
