Mesajı Okuyun
Old 20-07-2008, 18:20   #4
Referendaire

Sayin meslektaslarim,
Olayin (veya olum olayi ile ilgili davanin) su anda bulundugu asama bakimindan AIHS'nin 2. maddesi baglaminda hakkin ozu bakimindan bir ihlal olabiecegini soylemek icin henuz erken diye dusunuyorum. Ayni sey ilgililerin asamalardaki tutumu ve olasi ihmalleri bakimindan usul eksikligi anlaminda bir degerlendirme icin de soz konusu. Tabiri caizse, once "dosyayi bir gormek" lazim. Her ne kadar basindan izledigim kadariyla ilk intiba bir ihmalin oldugu yonunde olsa da. Adil yargilanma bakimindan ise, kendisine karsi bir suclama yoneltilmis kisi hayatta olmadigindan, bu konunun olayin disinda oldugunu dusunuyorum. Ancak olay Sozlesmenin 5. meddesi 3. paragrafi anlaminda tutuklulugun uzunlugu bakimindan ele alinabilir. Burada ise usul bakimindan bir sorun var : olu sahsin ailesinin boyle bir iddia ileri surup suremeyecegi konusu. Son olarak Anayasa'nin 90. maddesinde 2004 yilinda yapilan COK ONEMLI bir degisiklige dikkatinizi cekmek istiyorum :"Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle: 7.5.2004-5170/7 md.)Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır".
Saygilarimla.