17-07-2008, 02:34
|
#58
|
|
Dekolte elbiseyle balık tutmaya
Sn.Saim;
Bir tartışmada karükatirize etmek tanımlamasını kullandığım için çok eleştri almıştım.
Sizin mesajınıza da yanıt vermek için epeyce düşündüm. Bu karükatirize anlamında değil) Ben üç kişilk bir ailede yaşıyorum. Kızım İTÜ mezunu mimar. Eşim emekli öğretmen. Benim kızım ilkokulda çocuk hakları beyannamesini odasının kapısına yapıştırdı. O günden sonra kızımın odasına ve hayatım boyunca kapı kapalı ise yatak odamıza kapıyı çalmadan girmedim.
Yasa dersek o günkü kurallara göre benim tedip hakkım var.
Yasanın bana tanıdığı bir hak. Buna dayanarak karımın va kızımın üzerinde zor kullanmam ne kadar haklıdır? Benim için hiç.
Bazen yasa kuralları insanlar için bir şey ifade etmez. Yasa ne derse desin insan kendi bildiğini okur ve haklı olduğunu savunur.
Direniş hakkı nedir?
İnsanın kendi varlığına karşı saldırılarda kendisini koruma hakkıdır.
Bu nefs'i müdafaa değildir. Böyle bir yasa veya uygulama çıktığında ben buna karşıyım diyebilmektir. Hindistanda binlerce insanı tren yoluna yatırabilmektir.
Yukarıda da belirttiğim gibi kişisel olarak böyle bir tercihim yok. Olabilir de. Bu kimseyi ilgilendirmez.
Belki kızım veya karım ağda yapıyor olabilir. Bunun için kapıyı kapatmışlar ve ben yasal haklarıma dayanarak kapıyı açıp giriyorum. Bu nasıl açıklanabilir?
Dediğiniz gibi çıplak dolaşma yanlısı değilim ve hiç yapmadım. (Yalan söyledim çocukken yapmışımdır.) Ama çıplak dolaşmak isteyen insanın hakkına da saygı duyarım.
Burada sorun başka insanların haklarının tanımlanmasından geçiyor.
Ben başka insanların haklarına ve yaşam biçimlerine saygı duymak konusunda kararlıyım.
Sn. Konak: (Bu arada gemici'ye de sataşacaktım ama aynı yere geliyoruz.)
Yürürlükte olan yasalara uymak zorunda olduğumu düşünmüyorum. Hukukun genel ilkeleri yürürlükte olan yasalardan daha önemlidir. Herkes yürürlükte olan yasalara uysa idi köleler kölelikten, serfler serflikten kurtulamazdı. Sizin uyulmasını zorunlu gördüğünüz yasalar da oluşamazdı.
Unutmayın; özgürlük verilmez, kazanılır. Özgürlüğünü kazanmak isteyen insan da bedelini öder. Örneğin Spartaküs.
Böyle bir tartışmada herkes kendi açısından haklı olamaz. Yasa kuralının olması yasaya uygun davranan insanları haklı kılmaz. Yasaya aykırı davranan insanları da haksız.
herkes çıplak dolaşsa teşhircilik çıkabilir mi, ya da böyle bir yasa maddesi?
Saygılar.
|