10-07-2008, 20:21
|
#1
|
|
Yabancının Türkiye'de işlediği suç
kafamı çok karıştıran bir olayı kısaca anlatarak bir kaç soru sormak istiyorum:
üç yabancı (pasaport ve vizeleri var, usule uygun) gezmek için İstanbul'a geliyor. orada bir araba kiralayıp sonrasında bu araba ile İzmir'e geliyorlar. Aracın kiralama süresini uzatmak için postaneden gerekli ücreti yatırmak postaneye gidiyorlar. bu sırada polisler tarafından gözaltına alınıyorlar. gerekçe tırnakçılık yöntemiyle hırsızlık. tatil amaçlı Türkiye'de olan ve daha vizelerinin de süresi devam eden kişilerden biri (avukat istemesine rağmen barodan istenen avukat gelmedi gerekçesiyle (45 dakika beklemenin sonucunda)) tutuklanıyor. diğer iki kişi savcılık tarafından serbest bırakılıyor. Ancak buna rağmen ve halen vizeleri bulunmasına rağmen yabancılar şubesi misafirhanesinde tutuluyorlar.
1. Adliyeye getirildiklerinde tutuklanan kişinin cebindeki çalındığı iddia edilen para olan miktarda para polisler tarafından tutulan bir tutanak ile mağdura verilmek üzere alınıyor. Tutanakta bu yönde kimin verdiği belli olmayan bir talimattan bahsediliyor. böyle bir uygulama mümkün müdür?
2. Diğer iki şahıs serbest bırakılmalarına rağmen zorla misafirhanede tutulabilir mi? zira kaçak falan değiller. vizeleri mevcut. ve halen süresi de var.
3. hırsızlık yaptığı iddia edilen şahısların üzerinde bol miktarda para mevcut. kiraladıkları arabanın ücretini ödemişler. sözleşme mevcut. dahası örneğin tutuklanan kişinin memleketinde ortağı olduğu bir mağazası var. mağdurun 155'e yaptığı ihbar ve sonrasında yapılan yüzleştirme dışında başkaca bir delil de mevcut değil. sanıklar izmir'e geleli bir saat oldu kimseyle konuşmadık postaneye para yatırmak için durduk ve gözaltına alınmadık. bizim yeterince paramız var kimsenin parasını çalmadık şeklinde ifade verdiler. bu doğrultuda dosyaya ilişkin dikkatinizi çeken hususlar ve önerileriniz nelerdir?
biraz uzun oldu belki ama hiç anlam veremediğim uygulamaların olduğu bir dosya ve cevaplarınız bana çok yardımcı olacak.
şimdiden teşekkürler
|