Mesajı Okuyun
Old 10-07-2008, 13:32   #1
av.tamer cengiz

Varsayılan Karşılıksız Çekten Mahkumiyetten Sonra Menfi Tespit Davasında Çekin İptali

Müvekkil hakkında 5000 YTL bedelli çek için karşılıksız çekten ceza davası açıldı. Karşılıksız çek davası sonuçlanmış ancak karar müvekkile 35.maddeye göre tebliğ edilmiş. Para cezası ödeme emrinin müvekkilin işyerine tebliği üzerine kararı temyiz ettik, ancak temyiz istemimiz süre nedeniyle reddedildi. Temyizin reddi kararınıda temyiz ettik ama hükmün infazı devam ediyor.
Bu arada bizim açtığımız menfi tespit davası ceza kararından sonraki bir tarihte kabul edildi ve çekin 4000 YTL lık kısmı iptal edildi. Menfi tespit kararını icra dosyasına ibraz ettik ve kalan 1000 YTL lık kısmı ferileri ile birlikte ödeyerek icra dosyasını infaz ettirdik.
Bu aşamadan sonra birde ceza mahkemesinden çekin bir kısmının iptal edildiği ve kalan kısmının ise icra dosyasına ödendiği gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunduk. Ancak ceza mahkemesi "....karşılıksız çek keşide etmek suçlarından hükmedilen cezaların suçun karşılığı olan ceza olduğu, 3167 sayılı kanunun 16.maddesinde bu suçu işleyen sanığın çek bedeli kadar adli para cezasına mahkum edileceğinin belirtildiği, mahkeme kararındaki müeyyidenin alacak davası konusu olmayıp suçun karşılığı ceza olduğu, Yargıtay 10.C.D. nin 2005/17243-2007/8253 sayılı içtihatında da 3167 sayılı kanunun 16.maddesinde çek bedeli kadar adli para cezasına hükmedileceğinin öngörüldüğü halde, kısmen ödenen çek nedeni ile kalan kısım üzerinden adli para cezasının tahsil edilmesine karar verilmesinin yasaya aykırı olduğu belirtilerek yukarıda belirtildiği üzere 3167 sayılı kanunda ceza mahkemesince hükmedilen cezanın kanunda yazılı suçun karşılığı ceza olduğu, bu itibarla kısmi ödeme nedeniyle cezada bölünme yapılamayacağı anlaşılmıştır" gerekçesi ile yargılamanın yenilenmesi talebimizin reddine karar verdi.
Mahkeme mi işi karıştırmış yoksa ben mi algılıyamıyorum anlamadım. Acaba mahkeme "çekin iptal edilmiş olması beni ilgilendirmez, ben kesilen çek üzerindeki meblağı dikkate alırım" mı demek istiyor ?
İptal edilmiş bir çekten dolayı karşılıksız çek cezası verilebilir mi ?
Verilemez ise; temyiz istemimizi yargıtay da süreden reddedecek büyük ihtimalle, yargılamanın yenilenmesi istemimiz de reddedildi.
Şimdi son çare olarak, menfi tespit ilamını ekleyip icra dosyası celbedilerek 3167 sk 6/c maddesi uyarınca hükmün ortadan kaldırılması isteminde bulunmayı düşünüyorum.
Dosya yargıtaydan döndüğünde kanun yararına bozma düşünülebilir ama müvekkilin çekin iptal edilmiş kısmını ödeyecek gücü yok ve o zamana kadar hapse girip cezasını çekmiş olacak.
Meslektaşların öneri ve tavsiyelerini bekliyorum.