|
|
|
|
Merhabalar,
Limited Şirket ortaklarının şahsi borçlrından dolayı alacaklısı tarafından Şİrketteki hisselerinin haczedilmesi halinde şirket veya şirker diğer ortakları TTK 523 maddenin
1.nci fıkrası " Şirket veya ortaklar, iflâs masasının veya takibatta bulunan alacaklının haklarını öderse;" hükmü gereğini yerine getirmekle haciz işleminin kaldırılması gerekir.
Ancak Dikkat edilmesi gereken husus şudur;
Sermaye şirketlerinde ortaklar şirkete karşı taahhüt edip ödemiş oldukları sermayeleri oranında kar payı ve oy hakkı sahibi olurlar, Şirketin Münfesih duruma girmemesi için şirket ortaklarından her hangi biri TTK 523 maddesinin 3 numaralı bendindeki hükme istinaden borçlu ortağın şirketteki hissesini devralıp, anılan maddenin 1'inci fıkrası hükmüne istinaden icra dairesine takibe konu borcu, borçlu ortağın şirketteki hak ve menfaatleri oranında ödemesiyle tatbik edilen haczin kaldırılması gerekir. şirket veya devir alan ortak tarafından icra dosyasına ödenmesi gereken miktrın tespiti ise,
Borçlu ortağın şirketteki devralınan hissesi ; şirkete karşı taahhüt edip ödemiş olduğu sermaye miktarı kadardır bu sermaye miktarı ile birlikte devir tarihine kadar bilirkişi mariyetiyle şirket kayıtlarından tespit edilmesi şartıyla,borçlu ortağa isabet edecek tahakkuk eden ve şayet varsa geçmiş yıll karlarından henüz dağıtılmamış kar payı ile birlikte devralan ortak ve şirket tarafından ödenmesi gerekir. dolayısıyla bu şekilde borçu olan ortağın şirket ile hiç bir hak ve menfaat bakımından ilişkisi kalmamış olacaktır. Bu durumda tatbikedilen haczin de fekki derek diye düşünüyorum.
iyi çalışmalar diliyorum.
|
|
 |
|
 |
|
Mrerhaba. Gerçi konu açılalı çok olmuş ama yinede size bu konuyla alakalı olarak birşey sormak istiyorum. Bir limited şirketin %90 hissesine sahip olan kurucu ortağının şahsi borcundan dolayı hissesine ve kar payına haciz koydurmak istiyorum. Bu hususun direk mahaline gidilerek yapılması gerektiğini öğrendim. Peki söz konusu borçlu ortağın %90 hissesinin olması ve kurucu ortaklardan olması bizim için birşey değiştirir mi. Normal ortaklardan daha mı avantajlı olur bizim için. Cevap verirseniz sevinirim.