Mesajı Okuyun
Old 27-02-2002, 20:19   #2
orhun

 
Varsayılan

Sayın Karamanlı;
Evliliğinizi nerede yaptığınızı ve çocuklarınızın kaç yaşında olduğunu yazmamışsınız. Eğer Hollanda'da evlendinizse boşanma davanızı'da orada açmanızı tavsiye ederim. Anlaşmalı boşanmalar Türkiye'de genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Hollanda'da ki durum hakkında bilgim yok. Ancak Türkiye'de boşanmak isterseniz bir avakata her ikinizinde vekalet vermesi gereklidir.

(A) BOŞANMA SEBEPLERİ:

I - Zina :

Madde 129 - Karı kocadan her biri, diğerinin zina etmesi sebebiyle boşanma davasında bulunabilir. Davaya hakkı olan karı veya kocanın, boşanılma sebebine muttali olduğu günden itibaren altı ay ve her halde zinanın vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmesiyle boşanma davası sakıt olur.

Af halinde dava mesmu olmaz.

II- Cana kast, pek fena muameleler :

Madde 130 - Karı kocadan her biri, diğeri tarafından hayatına kasdedilmesi veya kendisine pek fena muamelede bulunulması sebebiyle boşanma davası ikame edebilir.

Davaya hakkı olan karı veya kocanın, sebebine muttali olduğu günden itibaren altı ay ve her halde mezkur sebebin vukuundan beş sene geçmesiyle boşanma davası sakıt olur.

Af halinde dava mesmu olmaz.

III - Cürüm ve haysiyetsizlik:

Madde 131 - Karı kocadan her biri, terzil edici bir cürüm işleyen yahut kendisiyle birlikte yaşamağı çekilmez bir hale koyacak derecede haysiyetsiz bir hayat süren diğeri aleyhine her zaman boşanma davası ikame edebilir.

IV - Terk :

Madde 132 - Karı kocadan biri, evlenmenin kendisine tahmil ettiği vazifeleri ifa etmemek maksadiyle diğerini terkettiği veya muhik bir sebep olmaksızın evine dönmediği takdirde, ayrılık en az üç ay sürmüş ve devam etmekte bulunmuş ise diğeri boşanma davasında bulunabilir. Davaya hakkı olan tarafın talebi ile hakim, diğer tarafa bir ay zarfında evine avdet etmesini ihtar eder. Bu ihtar icabında ilan tarikiyle yapılır. Şu kadar ki boşanma davasını ikame için muayyen müddetin ikinci ayı hitam bulmadıkça ihtar talebinde bulunulamaz ve ihtar vukuunda bir ay bitmeden dava ikame olunamaz.

V - Akıl hastalığı :

Madde 133 - Karı kocadan biri üç senedenberi devam eden bir akıl hastalığına düçar olup ta bu hastalık müşterek hayatın devamını diğer taraf için çekilmez hale koymuş ve şifası kabil olmadığı dahi ehli hibre tarafından tasdik edilmiş bulunursa o taraf, her zaman boşanma davasında bulunabilir.

VI - Evlilik birliğinin sarsılması veya müşterek hayatın yeniden kurulamaması

Madde 134 - (Değişik madde: 04/05/1988 - 3444/4. md.)(*)

Evlilik birliği, müşterek hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüşse, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin bizzat tarafları dinleyerek iradelerin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini nazara alarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde 150 nci maddenin (3) numaralı bendi hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun müşterek hayat yeniden kurulamamışsa eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilir.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
VI. İmtizaçsızlık:
Madde 134 - Aralarında müşterek hayatın çekilmez bir hale gelmesini mucip olacak derecede şiddetli bir geçimsizlik baş gösterdiği takdirde karı kocadan her biri, boşanma davasında bulunabilir.
Eğer geçimsizlik, iki taraftan birine daha ziyade kabili isnat ise boşanma davasını ikame hakkı ancak diğer tarafa aittir.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


06-10-2001 16:24:55




YNT:Bosanma (Yurtidisinda) (0 defa değiştirildi.) Karamanli

Sayin Orhun,
Yanitlariniz icin cok tesekkur ederim. Cocuklarimiz 2, 9 ve 13 yasinda, ve Turkiye'de evlendik. Yaklasik 8 aydir ayri yasiyoruz, yani ben baska evde kaliyorum. Haftada 2/3 kez cocuklari gormek icin eve ugruyorum.

Yanitizdan anlasilan Turkiye'de bosanmayi tavsiye ediyorsunuz. Esim ve ben beraber anlasarak bosanmak istemis olsak, bu islem (avukat bulmadan, resmi olarak bosanma) kac gun/ay alir biliyormusunuz?

Ayrica, Hollanda'daki Konsolosluk yardimci olabilirmi, yoksa kanunen butun islemler Turkiye'de mi yapilmasi gerekir?

Selamlar, saygilar,


07-10-2001 18:08:45