Mesajı Okuyun
Old 28-06-2008, 19:44   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Konuk,

Türkiye'de boşanma davası açarsanız ve anlaşmalı boşanmak isterseniz mutlaka tarafların duruşmaya gelmesi gerekmektedir. Vekalet verebilir ama karar duruşmasında tarafların her ikisi de hazır bulunmalıdır. Ayrıca boşanma davasında uygulanacak hukuk Türk Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Kanunu'na göre eşlerin ortak milli hukuku olan Türk hukukudur.

İngiltere'de boşanma davası açmanız durumunda uygulanacak hukuk İngiliz yasalarına göre belirlenir. Ancak yine de velayet isteminiz konusunda ayrıca bir sıkıntı yaşanmasını gerektiren bir durum yok. Velayeti kendisine verilen eş, çocuğun yerleşim yerini belirleme hakkına sahiptir ancak diğer eşin haklarını ihlal etmemelidir. Boşanma yargılaması sırasında Türkiye'ye taşınacağınızı söylemeniz durumunda velayet ve velayeti kendisine verilmeyen eşle çocuk arasında kişisel ilişki kurulması konusunda daha iyi bir karar verilebilecektir. Bu durumda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocuğun yüksek yararı göz önünde tutulur.Eşlerin ayrı ülkelerde yaşayacak olması durumunda velayeti kendisinde olmayan eşin ne zaman ziyaret etme ve kendi ülkesine götürme hakkını kullanabileceği gibi hususlar kararda belirlenir ve hukuksal ilişkiler yargı kararıyla düzenlenerek korunur. Aksi takdirde aynı ülkede bulunan çocuk ile velayeti kendisinde olmayan eş arasında kişisel ilişki kurulurken daha sık görüşme gün ve saatleri belirlenecek ve siz Türkiye'de bulunduğunuz için bu karara uymakta zorlanacak ve kararı ihlal etmiş olacaksınız. Bu takdirde uluslararası çocuk kaçırma ile ilgili sözleşmenin uygulanması gündeme gelecektir.

Anlaşmalı boşanma gerçekleşmezse şiddetli geçimsizlik ve kötü muameleye dayanarak dava açmanız durumunda tanık olmasa bile psikolojik ve fiziksel şiddet görmeniz nedeniyle adli rapor tutulması amacıyla muayene olabilirsiniz. Çünkü şiddet mutlaka iz bırakır. Bunun yanında geçimsizliğinize neden olan olayları tanık dışında her tür kanıtla kanıtlamanız olanaklıdır. Türk hukukuna göre boşanmaya karar verilmesi için mutlaka iddia edilen olguların varlığı kanıtlanmalıdır ancak İngiliz hukukuna göre gerekli midir, sınırları nasıldır, bunu bilemiyorum.

Haklarınızı güvenle kullanabilmek için bir avukattan yardım almanızı öneriyorum.