|
Türkiye'de değişmesi,anayasanın değiştirilemez( değiştirilmemeli de) maddelerinden dahi daha zor olan bir kural var :
Asla hata kabul etmeyeceksin...
Hata her zaman başka birinde veya başka sebeptendir. Özellikle tüketici iseniz,hata asla satıcıda değildir,daima tüketicidedir.
İki Örnek :
Örnek-1 : Kalite ve fiyatta iddialı bir firmaya çelik giriş kapısı yaptırmıştım. Fiyatı öyle yüksekti ki,avrupa teknolojisi,ömür boyu garanti güvencesinden bahsedilince,tercih edip aldım. Çelik kapıydı nasılsa...değerdi. Kapı takıldıktan iki ay sonra içe doğru yamuldu. Çok ilginçti,hayatımızda ilk kez yamulan ve içe göçen çelik kapı gördük. Meraktan üreticisi de olan aldığımız firmaya durumu izah ettik. Firma ve işletme sahibi özel hastanesi olan tanıdık bir doktordu. Gelip inceledi ve gayet rahat bir edayla tatlı tatlı gülümseyip ' sorun olarak düşündüğün görüntü bu mu, ben de bir şey var sandım,gayet normal,hafif bir esneme olur' dedi. Çayını kahvesini içerken;firmalarının Avrupa standart ve teknolojilerini birebir takip ettiğini ve kullandığını,Türkiye"de alanlarında iddialı olduklarını izah etmeye devam etti. Bunun üzerine gerçeği anladım :
Avrupada en son teknoloji,çelik kapıların kendiliğinden iki ay içinde içe doğru yamulmasını sağlayan,esnek kapı moduna geçmiş olmalıydı ve çelik kapı endüstrisinin son tasarımı buydu. Anladığım bu gerçeği doktor Bey'e de izah ettim. Güldü ve ertesi hafta kapıyı Türk standartlarına uygun hale getirdi,yani değiştirdi.
Örnek 2 : Geçen ay işyerine No Frost bir buzdolabı aldım. Bir hafta içinde,yemeklerin buzdolabında küflendiğini,suyu soğutmadığını farkettim. Servise haber verdim. Montajını yapan görevli geldi,ölçüm aleti ile buzdolabının içindeki soğukluk derecelerini ölçtü.Ölçümüne göre her şey normal ve mükemmeldi. Buzdolabında hiçbir anormallik yoktu. Görevli arkadaştan özür diledim,o halde tutacağınız rapora şöyle yazın dedim : Buzdolabında problem yok,sahibinde problem var diye yazın dedim,yani görevlinin yaptığı tesbite göre buzdolabı değil,ben anormal oluyordum. Gerçekten de buzdolabını 10 gün daha kullandım. Normal olduğunu düşünmek için kendimi de zorladım,hatta kendimi bu arada septisist olarak kaydettim. Ama değişen birşey yoktu,yemekler,meyveler,içindeki su dahi kokuyordu. Geçen gün arkadaşım suyu içemeyip koktuğunu söyleyince artık yeniden servis çağırmaya karar verdim. Başka bir servis çağırdım tabii.
Baktılar,monte edilirken termostat ayarı yapılmamış,ayarladılar ve şu anda gayet güzel çalışıyor...
|