Mesajı Okuyun
Old 13-06-2008, 10:51   #23
karabekir

 
Varsayılan

İlgili Kanun Maddeleri:

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun
Adlî para cezasının infazı Madde 106- (1) Adlî para cezası, Türk Ceza Kanununun 52 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usule göre tayin olunacak bir miktar paranın Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.


Türk Ceza Kanunu
Adlî para cezası
MADDE 52. - (1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.
(2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.
(3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir.
(4) Hâkim, ekonomik ve şahsî hâllerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler hâlinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi hâlinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.



Pekiyi Çekten dolayı verilen para cezası nasıl bir ceza.
Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun

Madde 16. � Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz. Bu miktar, 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2 nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA
ŞEKLİ HAKKINDA KANUN
Ağır para cezasının dönüştürülmesi
MADDE 5. - (1) Özel ceza kanunları ile ceza içeren kanunlarda öngörülen "ağır para" cezaları, "adli para" cezasına dönüştürülmüştür.


-Yani bu bedeli hakim gün karşılığı olarak belirlemiyor ve sadece çek bedeli kadar ceza vermek zorunda. Mesele aslında şuradan çıkıyor. Ceza infazı kanunu Türk Ceza Kanunundaki adli para cezasına göre düzenlenmiş hatta ceza infaz kanununun 1. maddesinde bu açıkça yazıyor. Türk Ceza Kanunu da adli para cezasını hapis cezasını esas alarak düzenlemiş.

Buradaki asıl mesele Türk Ceza Kanununun yürürlük ve uygulama şeklini gösterir kanunun ağır para cezalarını adli para cezasına çevirmesi...

Ceza İnfaz Kanununun diğer kanunlardaki ağır para cezalarına uygulanaması gerekiyor zira Türk Ceza Kanunundaki tanımı esas alıyor.