09-06-2008, 14:37
|
|
|
olumsuz görev uyuşmazlığında tutuklamayı değerlendirme
Olumsuz görev uyuşmazlığı nedeniyle Uyuşmazlık Mahkemesi'nde bulunan bir dosyada, 9 ayı aşkın bir süredir tutuklu bulunan ve henüz duruşmaya çıkmayan müvekkilimin tahliyesi ile ilgili talepte bulunmayı düşünüyorum.
Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'na baktım, 23.madde'de tutuklama ile ilgili değerlendirmeyi yapmaya, 'görev konusunda son kararı veren yargı mercii görevlidir' deniyor. Ancak, son görevsizlik kararını veren yargı mercii, dosyadan el çektiği ve dosyanın kendisinde olmadığını söyleyerek böyle bir değerlendirme yapamayacağını bildiriyor. Henüz yazılı bir başvuruda bulunmadık, ama kanunun açık hükmü karşısında kafam karıştı. Ayrıca, CMK'nun 108. maddesi gereğince her 30 günde bir tututluluk durumunun değerlendirilmesi gerekiyor. Bu durumda bu değerlendirmeyi kim yapıyor? Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'na göre, bu değerlendirmeyi yapması gereken son yargı mercii bunu yapmıyorsa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında bir hak ihlali oluşturmaz mı? Bu durum, aynı zamanda AİHS'deki adil yargılanma ve makul bir süre içerisinde yargılanma hakkına da aykırık teşkil etmeyecek midir?
Uygulamada benzer bir durumla karşılaşan veya bu konu hakkında bilgisi olan meşlektaşlarımın yorumlarını bekliyorum.
Şimdiden taşekkürler, herkese iyi çalışmalar.
|