Sevgili Emine Yıldız Balkan,Avukat Nilay Toprak,Avukat Semiha,
Öncelikle ilginize teşekkür ediyorum.
Benim anlayamadığım ve bir türlü hukuk mantığıma doğru gelmeyen bir konu var.(Belki biraz kalın kaflı oluşumdandır.)
Bir x kişisi bana genel vekaletname veriyor.Bunu kullanmıyorum.Dosyamda duruyor.Bana hiç bir sorumluluk yüklenmiyor.
Ben X kişisinin tek davasına giriyorum.Vekaletnamemi dosyaya ibraz ediyorum.Sorumluluğum başlıyor.
Soru:Sorumluluğum sadece bu dava için değil mi?Bu soruya "Evet" diye cevap verirsek;
Sorumluluğum davanın hangi aşamasında başlar hangi aşamasında biter?Sorusuna cevap aramamız gerekir.
Bana göre sorumluluğum davaya dahil olduğum gün başlar.Kararın kesinleştiği gün biter.
Bu arada mahkeme görevsizlik kararı vermişse,yetkisilik kararı vermişse sorumluluğum devam eder.Vermemiş davaya bakmışsa dava bitince yani karar kesinleşince sorumluluğum devam eder.
Asıl dava devam ederken Mahkeme ek karar verebilir.Örneğin;Tedbir nafakası kararı verdi.Benim sorumluluğum asıl dava için devam eder.Ancak tedbir nafakası kararının icraya konulması işlemleri için sorumlu değilim.Müvekkil tedbir kararını a)kendisi asıl olarak icraya koyabilir.b)Başka bir avukat marifetiyle ve o avukatın ücretini ödeyerek icraya koyabilir c)Benim vasıtamla icraya koyabilir.Ancak müvekkil tedbir kararını benim vasıtamla icraya koymuşsa;icra giderlerini ve icra vekalet ücretini ödemelidir.Ödemiyorsa avukat olarak ben icra dosyası açıp müvekkilin haklarını korumak sorumluluğum yoktur.
Bu örnek müvekkil açısından olaya bakılınca avukatın sorumluluğu.
Karşı taraf açısından bakılınca;Karşı tarafın dava dosyası nedeniyle vekalet üceti alacağı var.Vekalet ücretinin borçlusu kim?"Davacı asıl."Davacı asılın vekili olan ben,vekalet ücreti nedeniyle karşı tarafa borçlu muyum? Hayır.Bu nedenle vekile ödeme emri göndermenin yasal dayanağı olmadığı kanaatindeyim.Eğer yasal dayanağı varsa ne olduğunu merak ediyorum.
Şöyle olsa;Karşı taraf Davacı asıla ödeme emri tebliğ ettirmiş olsa,Bu aşamada Borçlunun vekili olarak icra dosyasına vekaletname ibraz ederek dahil olmuş olsam o zaman borçlu vekili olarak tebligatların tarafıma yapılmasına aklım erer.Ama icra dosyasında alacaklı değilim borçlu değilim.Zoraki tebligat yapılarak dosyaya çekilmemin yasal ve mantıklı bir nedenini bulamadım.
Denilebilir ki"Eee.Kardeşim sende icra takibini müvekkiline bildir"Ama kulağı kısa yoldan göstermek varken mesafe neden uzatılıyor.Müvekkilimin adresi vekaletnamede var.Alacaklı olan avukat,kendi müvekkili adına vekalet ücretini icraya koyar,asıl borçlu adresine de ödeme emrini tebliğ ettirir alacağını da tahsil eder.
Benim sıfatım Davayı kaybeden Davacı vekilidir.Benim sıfatım borçlu vekili değil ki.Nasıl bir hukuk davasında taraf sıfatı olmayınca ,dava sıfat yokluğundan red ediliyorsa;takibe konan ilamda adımın davacı vekili olarak geçmesi,bana icra dosyasında borçlu vekili sıfatı kazandırmaz.
Bu nedenle İcra Müdürünün işleminin şikayet yoluyla iptal edilmesi gerekir kanaatindeyim.Ancak muhakeme yapan bir icra hakimine denk düşersem."Bu kadar işin arasında bir de seninle mi uğraşacağım?Şablon kararlar var.Ona göre şikayetini çözerim"düşüncesinde olan bir hakime düşersem şikayetim de red edilir.
Sizlerden bu konuda yardım talebim devam ediyor.Bana hukuk bilgilerinizi aktararak destek olunuz.
Selam ve sevgiyle kalın