Mesajı Okuyun
Old 06-06-2008, 16:35   #1
Av. Mesut

 
Varsayılan Dolandırıcılık ve Resmi Evrakta Sahtecilikte Şikayet Hakkı

(A) isimli kişi, kendisinin ciranta bulunduğu çeki (B) isimli kişinin (BX) isimli şirketine mal karşılığı vermiştir. Çek keşide tarihinde ödenmemiş, keşideci de ödeme güçlüğüne düşmüştür.

Bunun üzerine borcun tecdit ve temdidi için (A) isimli kişi şahsı adına farklı vade tarihlerde dört adet bono keşide edip, sahibi ve yetkilisi olduğunu iddia ettiği (AX) firmasının iş yerinde tanık huzurunda (B) isimli lehdara vermiştir. (B) bonoları lehdar olarak ciro ettikten sonra aynı zamanda (A) dan şirketi adına da bonoları ciro etmesini istemiş, (A) de (AX) isimli şirketin kaşesi üzerine kendi imzasını atarak tekrar (B) ye vermiştir. (B) de tekrar ciro etmeksizin bonoları yakın arkadaşı bulunan (C) isimli kişiye teslim etmiştir.

(C) icra takibine giriştiğinde (AX) şirketi yetkilisi yetki belgesi ile birlikte imza itirazında bulunmuştur. (A)'ya ise tebligat yapılamamaktadır. Bu arada (A) nın (AX) şirketinin ortağı ve yetkilisi olmadığı ileri sürülmüştür. Kayıtlar da bunu doğrulamaktadır. (A) ile (AX) şirketinin yetkilisi kardeştirler.

Olayda dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarının oluştuğunu düşünmekteyim. Bu durumda gerçekte mağdur olan (B) nin şikayet hakkı varmı dır? Şikayeti (B) mi yoksa (C) mi yapmalıdır? Ciro silsilesi suçun oluşumunu engeller mi? Bilgisi ve elinde ictihadı olan arkadaşların katkılarını rica ederim.