30-05-2008, 17:20
|
|
|
Sayın meslektaşım,
Uluslararası özel hukukta ispat kuralları "lex fori" (hakimin hukukuna) tabidir. Ayrıca Möhuk m. 7'ye göre hukuki işlemler yapıldıkları ülke hukukunun veya o hukuki işlemin esası hakkında yetkili olan hukukun maddi hukuk hükümlerinin öngördüğü şekle uygun olarak yapılabilir. Ayrıca 30/1'e göre "Temsilci ile temsil olunan arasındaki hukuki ilişkiden doğan temsil yetkisi, aralarındaki sözleşmeden doğan ilişkiye uygulanan hukuka tabidir".24/4 'e göre sözleşmede uygulanacak hukuk seçilmemişse "ticari veya mesleki faaliyetler gereği kurulan sözleşmelerde karakteristik edim borçlusunun işyeri" hukuku uygulanır.
Müvekkilinizle yapmış olduğunuz avukatlık akdi Türk hukukuna göre (yapıldığı ülkenin hukuku) geçerlidir.Ayrıca yukarıdaki maddeler incelendiğinde sözleşmeye Türk Hukukunun uygulanması gerekir. Karşı edim ifa edildiğine göre avukatlı k ücreti (alacak hakkı) doğmustur, belirli bir miktarın üzerindeki meblağlardaki kesin delil gerekliliği şarttır.Bu durumda karşı taraf borcun ödendiğine dair kesin delil sunamazsa dava kazanılır diye düşünüyorum.
|