Mesajı Okuyun
Old 19-05-2008, 13:03   #3
Ayça Sezer

 
Varsayılan

Degerli meslektaşım,
Kat Mülkiyeti Kanunu madde' ye göre; Ortak yerlerde İnşaat, Onarım ve tesislerde maliklerin tümünün ortak rızası aranır.(Biri bile eksik olmamaz)
Ancak bu onarım veya işlem devam ederken müdahelede bulunmayan bir kat miliki sonradan bu onarım ve tesisin giderilmesini veya masrafına katılmamayı talep edemez. Zira işlem devam ederken karşı koymaması, ZIMNİ muvafakat anlamına gelir.
İSTİSNA; Ancak bu kurala da Kat Mülkiyeti Kanunu 42/1 ile bir istisna getirilmiştir.

Buna göre yapılan onarım ve tadilat faydalı, zorunlu veya en azından oldukça gerekli ise; Yenilikten faydalanan her kat maliki faydalanma oranına göre bunun bedelini öder ve bu tür bir tadilatın yapılması için, Kat Maliklerinin Çoğunluğunun vereceği karar yeterli olur.

Sizin olayınızda da, çoğunluk kararı ve yapılan tadilatın ve işlemin gerekli ve faydalı olması şartları mevcut görünmektedir. Ayrıca söz konusu malik işlem yapılırken sesini çıkarmamıştır ve "zımni kabulde" bulunmuştur. Ayrıca, gene bu kişinin söz konusu işlemden ve tadilattan menfaati olduğu da açıktır. Hiç bir şey olmamışsa bile, bu temizlik sayesinde evinin değeri artmıştır.
Şu halde davanız haklıdır.

Ayrıca bir kural da şudur. İşletme giderleri ve özgülend,ikleri yerlerle ilgili şikayeti olan bir kat maliki bu karar alınır alınmaz önce kat maliklerine başvurmalı eğer sonuç alamazsa da Sulh Hukuk Mahkemesi' nde dava açarak, yönetim kararının iptalini istemezlerse, kararın icrasından sonra bu haklarını kullanamazlar.

"Karardan ve yönetim toplantısında haberim yoktur" demek geçerli değildir. Zira Yargıtay' ın birleşik içtihatlarına göre, her kat malikinin, apartmanda toplantı olacağını ve bir karar defteri bulunacağını bildiği veya bilmesi gerektiği kabul edilir.

Ancak bu son görüşün aksini iddia eden kazai kararlarda görülmüştür.
Saygılarımla,
Av. Ayça SEZER_Antalya