|
Tespit Davası
Sayın Meslektaşlarım,
Herkese iyi günler.
Bir türlü içinden çıkamadığım bir arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi var ve görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım. Ben aşağıdaki şekilde bir mantık yürüttüm. Yorumlara açığım.
Söz konusu sözleşmeye ilişkin olarak, inşaat ruhsatı yakın zamanda alındı. Arsa üzerinde, arsa sahibinin oturduğu bir gecekondu ve bir garaj bulunmaktaydı. Gecekondu, müvekkil müteahhit tarafından yıkıldı. Fakat, garaj, içinde arsa sahibine ait eşyalar bulunması nedeniyle yıkılmadı. Fiili inşaat sahasına girmemesine rağmen, arsa sınırları içerisinde ve yapılacak olan inşaat için gerekli kullanım alanı dahilinde kalıyor.
Arsa sahibi ise, eşyaları koyacak yeri olmadığı için, boşaltmayı reddediyor ve inşaatın yapımına engel olmadığını söylüyor.
Benim kafama takılan konulara gelirsek,
1 - Hafriyatın durumu: Söz konusu gece kondu yıkılmış olmasına rağmen henüz hafriyat kaldırılmadı. Sözleşmede ise hafriyata ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda, hafriyatın kaldırması gideri ve hafriyatın değeri kime ait olacaktır?
Benim görüşüm, arsa maliki, sözleşmede bu konuda hüküm olmaması dolayısıyla, hem gidere hem de değere sahiptir.
2 - Garaj konusunda: Garajın orada olması, inşaata başlanması için engel sayıldığını, açacağım tespit davası ile belgelendirebilir miyim? Sonuçta, sözleşmede süre sınırı bulunmakta ve inşaata başlanmamış olması dolayısıyla zaman müvekkilim aleyhine işlemektedir.
Eğer açabileceksem, aynı davada, garajın orada bulunmasının inşaata başlanmasına engel olduğunun da tespitini isteyebilir miyim?
Son olarak, böyle bir tespit davasını açacabileceksem, mahkemelerin bu konularda hükmettikleri bilirkişi gideri ne olacaktır ve harca esas değer olarak, arsanın emlak beyan değerini mi göstermem gerekecektir?
Görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
|