Mesajı Okuyun
Old 14-05-2008, 15:41   #3
av.sally

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 1987/9061
K. 1988/1689
T. 23.2.1988
• GÖREVLİ MAHKEME ( Ticaret Mahkemesinin Bulunmadığı Yerlerde Ticari Davalara Asliye Hukuk Mahkemelerinde Bakılması )
• YETKİLİ MAHKEME ( Ticaret Mahkemesinin Bulunmadığı Yerlerde Ticari Davalara Asliye Hukuk Mahkemelerinde Bakılması )
• ASLİYE MAHKEMESİNDE AÇILACAK TİCARET MAHKEMESİNİ İLGİLENDİREN DAVALAR ( Bu Davaların Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla Açılmasına Gerek Olmaması )
1086/m.1,27
ÖZET : Ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ticari davalara asliye hukuk mahkemelerinde bakılır. Asliye mahkemesine açılacak bu nitelikteki davaların da ticaret mahkemesi sıfatıyla açılmasına gerek bulunmamaktadır. Usul yasasına göre görev ve yetki yönünden davanın değil, dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki karar iptali davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı

nedenlerden dolayı görevsizlik yönünden reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :

KARAR : Davacı, yersiz olarak kendisinin üyesi bulunduğu davalı Dernekten çıkartılma kararı verildiğini

bildirerek bu kararın iptali için "Çorum Asliye Hukuk Hakimliğine" dava açmıştır. Dava, Asliye Birinci Hukuk Hakimliğinin esas defterine kaydolmuş ve sonuçta 3507 sayılı yasa uyarınca dernek üyeliği niteliğindeki davaların ticari davalara bakmakla görevli asliye hukuk mahkemelerinde açılması gerektiğinden davanın reddine" karar verilmiştir.

Ankara, İstanbul ve İzmir il merkezleri dışında, bu arada Çorum'da ayrı ticaret mahkemeleri kurulmuş

değildir. O nedenle mahkemenin kararı, TTK.'nun 5. maddesinin 2. fıkrasındaki görev bakımından 3. fıkrasında açıklanan iş bölümüne yönelik değildir. 24.4.2967 gün ve 12/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının kapsamı dışında kaldığından mahkemenin kararının temyiz edilebilirlik niteliği vardır.

1 - Ayrıca Ticaret Mahkemesi kurulmamış yerlerde ticari davalara da asliye hukuk mahkemesinde bakılır.

Giderek böyle bir davanın ticaret mahkemesi sıfatıyla da açılmasına gerek yoktur. Çorumda ayrıca ticaret mahkemesi kurulmamış bulunduğuna göre görevsizlik biçiminde karar verilmesi bozmayı gerektirir.

2 - HUMK.'nun 27. maddesi uyarınca "mahkeme vazifedar veya selahiyettar olmadığından dolayı dava

arzuhalinin reddine karar verdiği takdirde arzuhali ve dava dosyasını ait olduğu mahkemeye gönderir ve yeniden harç alınmaz" Yerel mahkemece dosyanın gönderileceği mahkemenin açıklanmaması ve dava dilekçesinin değil de davanın reddine karar verilmiş olması da benimseme biçimi yönünden yanlıştır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 23.2.1988 gününde

oybirliğiyle karar verildi.