05-05-2008, 14:54
|
#4
|
|
Sayın Av.Ömer,
1-Senet üzerinde "teminat " ibaresi yazmamış dahi olsa,bu senedin teminat senedi olduğuna dair başkaca bir belge mevcutsa bu takdirde borçlunun İcra Hukuk Mahkemesi'ne yapacağı "takibin dayanağı olan senedin kambiyo senedi olmadığı,şarta bağlı olduğu ve teminat senedi vasfından olduğu " itirazıyla takibiniz iptal edilir ve şikayete dair vekillik ücreti ödemek zorunda kalırsınız.
Teminat senetlerinde teminatın gerçekleşip gerçekleşmediği genellikle yargılamaya tabidir.Bunun için bu senet ile başkaca delillerinizle birlikte alacak davası açmalısınız.
Tabiki teminat senedi almanın icraya konu edilmediği/edilemeyeceği için hiç bir anlamı yok.Ancak genellikle taraflar bu sözcük grubunu çok sevdiklerinden bu konuda ısrarlı olurlar...
2-Tabiki ilamsız icra takibi yapabilirsiniz.
Bu takdirde 15.000 Euro açısından bir problem yok ancak 150 euroluk kira kaybında alacak kanımca likit olmayıp yine yargılamayı gerektirdiği için inkar tazminatı alamazsınız.Mahkeme hakimi aksi kanaatte olabilir.
Bana göre bu icra takibini yapmadan evvel öncelikle müteahhidi temerrüde düşürecek bir ihtarname gönderirseniz bu taleplerinize ticari faiz işletebilirsiniz.Ticari faizin başlangıcı ise ihtarnamenin tebliği tarihi olacaktır.
İhtarname tebliğ etmezseniz bu takdirde açacağınız dava tarihinden itibaren faiz talep etmek zorunda kalacaksınız.
3-Sözleşmedeki kefil,iş ticari iş olduğu için ticari kefil olarak adlandırılabilir.Ancak sözleşmenin yerine getirilmemesi durumunda kefile ayrıca bir sorumluluk yüklenip yüklenmediği sözleşmenin yorumu ile mümkün..
Asıl olan mütehahidin sorumluluğu olmakla birlikte parasal anlamda ilgili şahsı kefil alabileceğinizi düşünüyorum.
4-Bana göre dava açmanızın artı durumu var.
Örneğin meskenin biteceği inancı ile yapmış olduğunuz harcamalar,var ise gecikme tazminatınız vs.
Başka bir seçeneğinizin olduğu kanaatindeyim.
Aslında dayanak harici sözleşme ile mesken satımını değil var ise (açık değil) kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide düşen bağımsız bölümün haricen satımı sözkonusu gibi geliyor..
Bu durumda sözleşmeniz geçersiz sözleşme olarak yorumlanamaz.
Bu sözleşmenin yazılı olması yeterli olup başkaca bir ispat vasıtasına ihtiyacınız bulunmuyor.Bu takdirde var ise sözleşme gereğince mütehahidin size satmış olduğu ve Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile adına isabet eden gayrımenkulün "Tapu İptali ile Tescilini " talep etmek hakkınız vardır.
Ancak müteahhit KKİS gereği mal sahibine karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği çok önemli olduğundan bu yükümlülüklerin mahkemece tesbitini ve inşaatta seviye oranının da tespitini isteyebilirsiniz.
Bu takdirde eğer seviye tespiti sonucu bu meskeni müteahhit hakedebiliyor ise tapu iptali davası açabilirsiniz.
Ancak müteahhitin yülümlülüğünü yerine geksik getirmesi durumuna çok dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Bir anda ödediğinizden dava fazlası cebinizden KKİS eksik yerine getirilmesi ve sizinde tapu iptali davası açmanız sebebiyle /mal sahibi yararına çıkabilir.
Saygılarımla
|