|
1909 Nolu Mesajda Admin"in yazdıklarında dile getirdiği düşüncelere ne kadar benziyor :
( M.S. 125-192 Yıllarında Yaşamış,Samsatlı Lukianos-günümüzde Malatya sınırları içinde Kalan Samsat" ta doğmuş,Yunan dilinde eserler vermiş süryani gezgin sofist ve aynı zamanda Antakya"da avukatlık yapmış,yergi-alay,komedi türünde eserleri olan bir yazar)
TOXARİS YAHUT DOSTLUK ÜZERİNE BİR DİYALOGUNDAN :
TOXARİS- 5- Sen öyle alay ediyorsun ya,Mnesippos,hele bir dinle beni de bak bakalım siz mi,yoksa biz yabanlar mı erdemli insanlardan anlıyoruz ? Argos"ta olsun,Mykene"de olsun Orestes"in,yahut Pylades"in ünlü bir mezarını istediğin kadar ara,bulamazsın,biz ise onları o kadar saygı ile yücelttik ki,adlarına bir tapınak çattık,dost oldukları için tapınakları ayrı ayrı değil,birdir.Bizim memleketten değil de,başka bir ildenmişler diye onları kahraman saymayacak mıyız ? Biz erdemli insanların nereli olduklarını araştırmayız,düşmanımız da olsalar,başardıkları güzel işleri kıskanmayız,överiz onları,överiz de ,hem kendilerini,hem yaptıkları işleri benimseriz. Ama o iki kahramanda asıl bizi çeken nedir,biz onların nesine hayranız,söyleyeyim sana : Biz onların dostluklarına,o kusursuz dostluklarına bayıldık,bizce onlar ak günde de ,kara günde de dostların birbirinden ayrılmaması gerektiğini göstermiş,dostluğun kanunlarını kurmuş,en erdemli Skythialıların saygısına hak kazanmışlardır. Onların birlikte çektiklerini,birbiri için katlandıkları sıkıntıları bizim atalarımız,Orestes tapınağında tunçtan bir direğin üzerine yazmış: Bu direk evlatlarımızın ilk hocası olsun,hepsi de bu direğin üzerindeki yazıyı ezbere bilsin."demişler.Bunun içindir ki,bugün bizim memleketimizde bir çocuk belki babasının adını unutur,ama Orestes"le Pylades"in yaptıklarını unutmaz. Her biri kendi karşısındaki düşmana değil,ötekinin üzerine atılanlara bakıyor,onlara saldırıyor,oklara doğru atılarak dostuna siper olmak istiyor. ... Bu büyük sevgi,iki insanın tehlikeye böyle birlikte atılmaları,birbirinden ayrılmamaları,bu arkadaşlık,bu samimiyet,iki insanı birbiren bağlayan o dostluk yok mu ?
İşte biz ona hayranız,gönlünde o duyguyu besleyen insana,insanların üstünde bir varlık diye bakarız.O duygu elbette ki,ancak üstün ruhlara vergidir.Şunu da bilesin ki biz Skythialılar dostluğa dünyanın en güzel şeyi diye bakarız,bizce en büyük şeref dostlarımıza işlerinde yardım etmek,onlarla birlikte tehlikeye atılmak,en büyük ayıp ta bir dosta ihanet etmektir.
MNESİPPOS- 8- Ben sizi yalnız ok atmakta,savaşmakta ustasınız sanırdım Toxaris,meğer yanılıyormuşum : Ama Skythialıların dostluğa bu kadar değer verecekleri hiç aklıma gelmezdi. Dışarıdan gelenleri kabul etmeyen o vahşi adamlar elbette birbirini sevmez,birbirlerine düşmandır,çabucak kızıp kavga eden,en yakınlarından bile hoşlanmayan insanlardır,.derdim.
... M.S. 125-192 Samsatlı Lukianos- Seçme Yazılar,
Kültür Bakanlığı,Dünya Edebiyatı Örneklerinden... Çeviren : Nurullah Ataç
|