|
Merhabalar Sayın Meslektaşlarım!
Bazı meslektaşlarımızın bu konuda iyimser ve hatta yeni fakülte açılmasını detekleyen ifadelerini üzüntü ile takip etmekteyim. Olabilir ,bazı arkadaşlarımızın TUZU KURU OLABİLİR fakat gerçek hayat malesef o kadar HOŞGÖRÜLÜ değil bizlere biz avukatlara.
Türkiyede avukat azlığı varmış. Doğrudur. Almanyada 120.000. avukat bulunmakta.
Türkiye de noter sayısı azmış. Doğrudur ülkemizde yanılmıyorsa 1600 civarında noet görev yapmakta.
Türkiye de hakim savcı yetersizmiş ve açık varmış. Doğrudur ülkemizde 7-8 bin civarında olsa gerek.
v.s. ve saire.
Salt sayısal olarak gelişmiş batı ülkeleri ile ülkemizi karşılaştırırsanız evet ülkemizde avukat sayısı v.s. sayısı azdır.
HADİ O ZAMAN ÜLKEMİZ İLE BU ÜLKELER ARASINDAKİ DİĞER SAYISAL VERİLERİ DE KARŞILAŞTIRALIM.
Mesela nufus artış hızlarını, mesla sanayileşme oranını, milli geliri, kişi başına düşen GSH yı , enflasyonu, aile başına düşen çocuk sayısını, asgari ücret miktarını, hukuk fakültesi sayısını ve avukatlık sınavı ve staj sürelerini.
Sosyal ve ekonomik bakımdan Dünya'nını en güçlü ülkeleri ile ülkemizin sayısal verilerini karşılaştırmak DOĞRU BİR YAKLAŞIM MIDIR?
Tamam kabul ama Allah aşkına bunlar ile yeni 10 adet fakülte açılmasını NE ALAKASI VARDIR.
ALMANYA 'DA 120.000. avukat var: Almanya'da mahkemelerde avukat ile temsil zorunluluğu mevcuttur. Yani vatandaş adliyedeki işini sadece avukat ile halledebilir. BUNU UYGULAYIN BAKALIM BİZİM ÜLKEMİZE DE GÖRELİM. Vatandaşımız karın doyurma derdinde ,VERASET belgesi için avukata nasıl para versin?
Ama haklısınız arttıralım NE DE OLSA BİZDE SAYI ÇOK AZ ( Şimdilik 70.000 civarında)
Şu an için her yıl ortalama 3.000. kişi avukatlık stajı yapıyor. Yeni fakülte açılmazsa önümüzdeki 10 yılda Almanya'yı yakalarız.Ha gayret.
Almanya'da yanılmıyorsa 70.000. civarında hakim savcı var. HADİ HEP BERABER baskı yapalım siyasi iktidara da biraz hakim savcı alsın. LÜTFEN SÖYLER MİSİNİZ? BU MÜMKÜN MÜ. Siz ülkemizde hakim savcı sayısının bu denli arttırılacağına inanabiliyormu sunuz? Gerçekçi olalım. Hükümetlere bu konuda söz geçiremeyiz bu kesin.
Noterliğe gelince: Ülkemizde halen 1600 civarında noter olsa gerek. Bu gün noter sayısını ikiye katlasak 3200 noter eder. HUKUK FAKÜLTELERİ 1 YILDA NOTERLİĞE ÇALIŞSIN. SİZLER HERHALDE TÜM NOTERLERİN İSTANBUL ANKARA BURSA İZMİR deki noterler kadar kazandığını düşünüyorsunuz sanırım.
Arkadaşlar anadolunun ücra köşelerinde yüzlerce ilçede noterler ancak karnını doyabiliyor, sabrediyor ve büyük bir ilçeye gelmeye çalışıyor. Bilemediniz iyi bir memur kadar gelirleri var bunların. Siz büyük illeri ilçeleri bırakın da Anadoluya bir bakın.Yine de ikiye katlayalım ve sizin dediğiniz olsun. 1600 yeni noter alalım.
Kamu avukatlığına gelince: Hükümet atadı da binlerce meslektaşımız gitmedi mi?
Avukat başına düşen dava sayısını ülkemizde çok fzla olduğu söylenmekte. Doğrudur: Bir çeki icra takibine koydunuz, borçlu mal beyanıda bulunmadı icra cezada dava açtınız (1), hacze gittiniz neyse tahhaütte bulundu uymadı dava açtınız( 2), karşılıksız çekten şikayet ettiniz dava açıldı (3), borçlu çek bedelinin ödendiğini ileri sürerek menfi tespit davası açtı (4), mallarını haczettiniz , kıymet taktirlerine dava açtı( 5), istihkak davası açtı 3. kişi, olmadı malları satışa çıkartıldı ihalenin feshi davası açtı borçlu( 6) DAVALARA DEVAM EDEYİM Mİ. Bir tek icra takibi için en az iki dava açıyoruz hepimiz.
Şimdi sorarım. İcra ceza mahkemesinde açılan davalar gerçekte dava olarak değere haiz midir. yani bunlardan dolayı bizler para kazanabiliyor muyuz. Yegane amacımız icra dosyasını tahsil edebilmek.
Şimdi davaların sayısını fazla olduğundan bahisle her bir avukatın çok fazla para kazandığını NASIL SÖYLERİZ.
Uygulamanın nasıl yürüdüğünü hepimiz biliyoruz ,KİMİ KANDIRIYORUZ ŞİMDİ.
DAVA SAYISI NEREDE FAZLA. ( vERGİ MEMEURLARI DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR ZATEN)
HÜKÜMETİN AMACI BU ZATEN, MESLEĞİ YOK ETMEK. YÖK BAŞKANI DEMEDİ Mİ ÜNİVERSİTE PARALI OLACAK DİYE. HİÇ ÇEKİNMEDEN BUNU SÖYLEYEBİLİYOR ,SANKİ ŞU AN BEDAVAYMIŞ GİBİ,SANKİ KENDİSİ BABASININ PARASI İLE OKUMUŞ GİBİ. DEVLETTEN KREDİ ALAN ÇOCUKLAR MEZUN OLUNCA GERİYE NE ÖDÜYOR , HABERİNİZ VAR MI?
BURADA MESLEĞİN GELECEĞİNDEN BAHSEDİLİYOR. Bu kadroların tamamını 10 yılda TIKA BASA doldurursunuz. SONRA NE OLACAK?
1991 yılında fakülteyi kazandığımda %1 lik dilim ile girmiştim ve girene kadar da göbeğim çatlamıştı. harcadığım ve HARCADIĞIMIZ emeği bir ALLAH bilir bir de biz.
Şimdi nasıl: Babasının parası olan bastırır nakit parayı girer paralı okula, oldu avukat.
Babasının az parası olan ,girer sınava zaten kazanmak zor değil ( kaç fakülte var unutum ama) kazanır ve okur., zaten puanlar yerde sürünüyor.
Memur Ahmet 1.000 YTL maaş alır, hadi okutsun bakalım İSTANBUL da öğrenci de göreyim. Asgari ücretilini çocuğu zaten okuyamaz, doğuştan fakirliğe yokluğa mahkümdur.
ÇEVREMİZİ DE GÖRÜYORUZ. Avukat arkadaşlarımızın hiçbir baltaya sap olamamış ve iki yıllık bir önlisans programını bile kazanamamış çocukları şimdilerde paralı okullarda hukuk fakülteleri okumaya başladı.
NE ADALET AMA.
AVUKATLIK BİZİM HUKUK SİSTEMİMİZDE BİR KAMU HİZMETİDİR. REKABETE AÇMAK ESNAF TACİR GİBİ DÜŞÜNMEK ABESLE İŞTİGAL ETMEKTİR.
BATI ÜLKELERİNDEKİ MESLEKİ STANDARTLARI GETİRİN ÜLKEMİZE ONDAN SONRA REKABETE AÇIN.
Ha aklıma gelmişken mesleği rekabete açarsak KİM AYAKTA kalacak? En iyi olanlar mı? çevresi ve parası en çok olan mı? ÇEVRESİ VE PARASI OLAN AYAKTA KALACAK, aksini iddia eden var mı? En çalışkan , en dürüst, en zeki, en iyiler de ONLARIN YANINDA maaşlı çalışacak. Bazı MESLEKTAŞLARIMIZ DA A.Ş. gibi bürolar kuracaklar. Ne ala.
Eyvallah HERKESİ AVUKAT YAPALIM.
|