20-04-2008, 22:32
|
#2
|
|
Kamuya ait olup, ihale ile kiraya verilmesi gereken yerin devredilmesine kamu kurumunun onay verip veremeyeceği hususu aşağıdaki cevapta ayrık tutulmuştur.
1) Kiracının iflası, kira sözleşmesinin doğrudan doğruya sona ermesini gerektiren bir durum değildir. BK m.261 uyarınca, birikmiş ve işleyecek kiralar için uygun bir süre içinde güvence verilmediği takdirde, kiralayanın fesih yetkisi bulunmaktadır.
2) İflasın ilanı ile müflisin tüm mal varlığı, alacaklıların haklarının temini için ayrılmış özel bir mamelek haline gelir ve bu mal varlığı üzerinde müflisin tasarruf yetkisi sınırlanır. Müflisin borçlandırıcı işlemleri, ancak iflasın kaldırılması şartına bağlı olarak geçerlidir.
Müflisin ticari faaliyetinde kullandığı kira sözleşmesine konu mağazalar, eşya depoları, imalathaneler, perakende satış dükkanları ve benzeri yerlerin kira sözleşmelerinin sona erdirilmesine karar verme yetkisi artık iflas organlarınındır. İflas organları ise bu yetkiyi alacaklıların menfaatine uygun şekilde kullanabilir.
Ayrıca, masanın oluşturulmasında teminat tedbirleri, İİK m.210 da düzenlenerek yukarıda belirtilen yerlerin mühürlenmesi de öngörülmüştür. Ancak, masa hakkında faydalı olacağı anlaşıldığı takdirde, bu yerler mühürlenmeyecek, ilk alacaklılar toplanmasına kadar iflas dairesinin kontrolu altında idare edilebilecektir.
İİK m.224 uyarınca, alacaklılar toplanması özellikle müflisin sanat veya ticaretinin devamı, imalathaneleriyle mağazalarının, perakende satış yerlerin açılması ve sair hususlarda karar verme yetkisine sahiptir. Kira sözleşmesinin müflis açısından sona erdirilmesi de ancak alacaklılar toplanmasında ele alınabilecektir.
Saygılarımla.
|