19-04-2008, 13:08

| 

| 

| 

| 

Aslında  HUMK  ''kendisini  ve  ailesini geçim  bakımından önemli zarurete  düşürmeksizin,davanın  gerektirdiği giderleri  ödemekten  kısmen  ve ya   tamamen  aciz ''bulunmasını  şartını  aramıştır. 

Bu  durumda   asgari ücretlinin yada evi  olanın  fakir  sayılması  gerektiği düşünülebilir.  

Kanımca  hiç parası  olmayanların  fakir  sayılması  kanunun  amacına  ve  lafzına  aykırı  düşmektedir.  

Evi olanda  fakir  sayılabilir.  
İhtimaller  : ev  miras  kalmıştır ve kendisi  oturmaktadır.  Bununla   birlikte  hiç  bir  geliri  yoktur  yada  çok  azdır.  

Ev  gecekondudur. 
Gayrimenkul arsa  vasfındadır  ve  hiç bir   gelir getirmiyordur.   
Ev kiraya  verilmiş  ve gelir  elde  ediliyorsa bu durum  ayrıca  değerlendirilmelidir.   

Bir dosyamda   mülkiyet  iddiasına  dayanarak   müdahalenin  meni  talebinde  bulunduk, müvekkil  80  yaşında  ve  hiç  bir  geliri  yok , mülkiyet  iddiasında  bulunduğu  yerler  gecekondu. 
Mahkemeden  adli  yardım  talep  ettik,  belgeleri  sunduk..ancak   mahkeme   mülkiyet iddiasında bulunduğumuz   gerekçesi ile   talebimizi  reddetti  şimdi  çok  zorlanıyoruz.. Baro ile   irtibata  geçerek  sorunu  çözmeye  çalışıyoruz.   
Bu çokta  adaletli  ve  kanunun  amacına   hizmet  eder  bir  uygulama  olarak  görünmemekte.  
Tüm  veriler  değerlendirilmelidir.  Yalnızca  ev  sahibi olmak  tek  başına  adli yardım  talebini  red sebebi  sayılmamalıdır.  

Ayrıca  hangi  belgeler  fakir   sayılmaya yeterli olacaktır. ?  Muhtardan  alınan  fakirlik  belgesi , kurumlardan  maaş  almadığı  yönünde ki  belgeler,  tapu da  kayıtlı  gayrimenkulü  olmadığına  dair  yazılar.... 
Yani  bir çok   bürokratik  işlem.  
Öyle  talepçiler  var ki sırf  bu  bürokratik işlemler  nedeni ile   hak  arama taleplerinden  tamamen   vazgeçiyorlar.Bu durumunda  ciddi  bir  sorun  olduğunu  düşünüyorum.  
Saygılar. 

|