17-04-2008, 21:40
|
|
|
idari organın onay işleminin iptali
Herkese merhaba,
Siteye yeni üye oldum, aynı zamanda da yeni bir üye ismimden de anlaşılabileceği gibi yeni bir mezunum.
Çalıştığım büroda bir avukatın ayrılması ile onun ilgilendiği hemen hemen tüm davalar, geçici bir süre için de olsa benim üstüme kaldı.
Bazı davalar hakkında rapor sunmam gerekiyor.
Bu davalardan biri, idari bir dava. iptal davası..raporumu yazarken bende bazı soru işaretleri belirdi.
Sizinle paylaşmak ve sizin önerilerinizi tecrübelerinizi dinlemek ya da daha doğru bir ifade ile görmek istedim.
dava hakkında genel bilgi:
davacı: özel kişi, davalı:idari organ, dava konusu: iki tüzel kişinin aralarında imza ettiği sözleşmeyi onaylayan idari organın; yaptığı onay işleminin iptali istenmiştir. sorularım idare hukukuna ilişkindir geneli itibariyle, spesifik olarak davaya ilişkin değildir.
benim konuya ilişkin sorularım:
1) iptal istemimiz kabul olduğu takdirde; söz konusu sözleşme yine bu idari organın önüne incelenmesi için mi gelecektir;ya da idari mahkeme kararı nedeniyle incelenmeden onaylamama kararı mı vermek durumunda kalacaktır. hükümsüzleşeceği açık sözleşmenin, onay verildiği tarih itibariyle..
2) iptal istemimiz red edildiği takdirde, karar da kesinleşirse; bu duruma rağmen tam yargı davası açılabilir mi? İYUK 12 hilafına birşey söylemiyor ama içtihatlarda böyle bir durumun emsali yok. Açılabildiği takdirde, tam yargı davasının, iptal istemi reddine rağmen, kazanılmasını beklemek imkansızı istemek, bir bakıma zaman ve para kaybı mıdır? Mahkeme böyle bir davada iptal isteminin reddini vereceği karara gerekçe yapabilir mi?
yardım ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
İyi Çalışmalar,
MY
|