17-04-2008, 19:59
|
|
|
10 üniversitede Hukuk Fakültesi kuruluyor.
Sayın wolfuykucu;
"açılacak olan hukuk fakültesi avukat mezun eden yüksek okulu değil.. zaten üniversiteler meslek edindirme kursu değil sadece önşart..hepinizin bildiği üzere.."
Sorun burada başlıyor:
Ben üniversiteyi hiçbir zaman ön şart olarak görmedim.
Objektif bakış açısı ile herkesin kendini savunma hakkı vardır. Bu anlamda herkesi avukat olarak kabul edebilir miyiz?
Bazı durumlarda sistem zorunlu müdafi arıyor. Neden?
Üniversite bir önşart değildir. Üniversite BELLİ BİR ALANDA insanı yetiştiren, araştırma ve yargılama yeteneğini veren bir eğitim kurumudur.
Hukuk fakültesinde insanlara kanun öğretilmez; Bir hukuk kuralı nasıl yorumlanır, nasıl kurulur, dikkat edilecek konular nelerdir, bu öğretilir.
Bence de;
Herkesin kendini savunma hakkı olduğuna göre herkese avukatlık ruhsatı da verilsin. Kendisini savunan adam başkasını niye savunmasın ki?
İlk olarak 30 yıl boyunca başkatiplik yapmış olan istidacı/dilekçe yazar lardan başlayarak herkese avukatlık ruhsatı verilmesi gerekir.
Peki neden insanlar kendi haklarını savunma olanakları varken gidip avukat tutarlar? Salak oldukları için mi?
Avukat bu konuda yetişmiş teknik bir insandır. Avukat kanunu bildiği için tutulmaz. Kanunun nasıl yorumlanması gerektiğini bildiği için tutulur.
Yoksa şirketler bünyesinde bu kadar hukukçu çalıştıracaklarına bir/üç vatandaşa kanuna bak dilekçeyi yaz derlerdi.
T.C. 80 yıllık geçmişi içinde birisi imparatorluktan kalma ikincisi kuruluş döneminde kurulmuş olan iki hukuk fakültesine sahip di. Buralarda insanlara hukuk eğitimi verilmeye uğraşıldı. Bu dönemde dünya çapında hukukçular yetiştirildi. Daha önce de ifade ettiğim gibi İsviçre hukuku, Türk/İsviçre doktrini olarak anılmaya başlandı.
Üniversitenin ya da fakültenin görevi budur. Bunu yapabilecek insanları yetiştirmektir.
80 dern sonra fakülte sayısı epeyce arttı. Ben 30 yıllık avukatım. Prf. ünvanı ile yazılmış bazı kitaplara sadece bir defa bakıyorum. Karahasan başvuru kaynağım. Başka insanlar da var.
Önemli olan hukukçu olabilmek, hukuk diplomasına sahip olmak değil.
Siyasi yapılanmalar insanların gönlünü okşamak için hem toplumsal yapıya zarar veriyorlar, hem de ülke ekonomisine.
Sorumu yineliyorum:
Hangi eğitim kadrosu ile 80 hukuk fakültesinde eğitim vereceksiniz?
|