Tekrar merhaba, yarım saattir scan etmeyi başarabildiğim bir sayfa yazıyı görüntüleyip kopyalamayı başaramadım.Deli oldum.Özet geçmeye çalışacağım.
Prof.Dr.Saim Üstündağ - İcra Hukukunun Esasları - İst.1995
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Kanunumuz ölümden sonra yapılan takiplerde terekenin hasım tutulabileceğini ifade eden kaynak kanunun 49. maddesini almamış ise de İİK.58/2 son cümle bunun mümkün olduğuna işaret eder tarzda ifade edilmiştir.Belki de bu hüküm kar.şısında ölümden sonra dahi terekeye karşı müstakilen takibe başlanabilecektir.Buna cevaz verildiği takdirde,terekenin takibi halinde yetkili icra dairesi, Hmuk 11 gereği murisin son ikametgahı icra dairesi olmak gerekecek ve bu yetki kuralı da amme intizamından sayılacaktır.( Uyar, İlamsız Takiplerde Yetkili İcra Dairesi,İBD.1972 s.430/31)
Bununla beraber,terekenin icra takibi bakımından,derdest bir takip bulunmamış olsa bile,bir farazi hükmi şahsiyeti var mıdır.mesele Türk Hukuku bakımından henüz aydınlık değildir.Medeni Hukuk kuralları bakımından bu soruya olumlu cevap verebilmek de mümkün değildir.Bununla beraber, Yargıtayınborçlunun ölümünden sonra terekeye karşı takip açılabilmesine imkan veren içtihatları vardır.İİD.17.03.1967, Karayazgan/Varol N.24
|
|
 |
|
 |
|
Ayrıca Sn.Şehper Ferda Demirel'in açtığı bir konu vardı.Vadesi Ölüm Olan Borç İlişkisi. adıyla zannedersem sanki o konuda da konuyla ilgili birşeyler bulunabilir diye hatırlıyorum.