14-04-2008, 01:17
|
|
|
10 üniversitede Hukuk Fakültesi kuruluyor
Bu süreç bu gün başlamadı;
12 marttan sonra arka arkaya mühendislik fakülteleri açıldı
Sorun hükümetin göz boyaması sorunu idi, Bunu şu veya bu hükümet açısından söylemiyorum.
Buna 3en çok direnenlerden (ya da yapılamayanlardan birisi) hukuk fakülteleri idi.
Sanırım Türkiye'de 3. Hukuk Fakültesi 78 de izmirde açıldı.
Şimdi düşünün:
İstanbul çok önce, Ankara Kuruluş'un ilk yıllarında aradan 50 yıl geçiyor.
Bu arada (50 yıl boyunca) idari makamlar (o zaman YÖK yoktu)yeni bir fakültenin açılmasına ihtiyaç duymuyorlar.
Geliyoruz 80'e
Hakim ihtiyacı; hukuk dersi gören herkes hakim olsun.
Arka arkaya her alanda üniversite, fakülte şimdilerde her ilçede bir yüksekokul.
Şimdi düşünün tekrar;
50 yıl buyunca 3. fakülte açabilecek kadar öğretim elemanı diyeceğim, (yanlış anlaşılmasın buradan kastım öğretimde görev alanlar insanlardır.) yetiştirmişiz. Bu arada İsviçre'den aldığımız yasanın adı dünya literatüründe Türk-İsviçre doktrini olarak anılmaya başlanmış. Bu arada bir çok değerli hukuk adamaı yetiştirmişiz.
Şimdi bakıyoruz: Ben epeydir takip etmedim ama hukuk fakültesi sayısı 100 e yaklaşıyor galiba
Ben soruna tek başına ekonumik olarak da bakmıyorum.
Bu kararı alan YÖK'ün benim mezun ettiğim öğrenciyi sınava sokamazsın. Ben gerekli eğitimi verdim" demesi gerekiyor.
Bu yargıç açısından da avukat açısından da geçerli.
YÖK sınavı da ben yapıyorum diyip de insanların %90 ı çakıyorsa YÖK'e sen neyıyorsun denilmeli.
Şimde insanlar siyasi kaygılarla bir yere gelip bir anda birçok fakülte açabiliyorlar ise bilimsel olarak bu insanlara sorulmalı: Sen ne yapıyorsun, yeterli altyapın var mı? Toplumun bu aolanda ihtiyacı ne kadar?
Bu konuda araştırma yaptın mı?
Bunların önemi yok. Hukuk tercih edilen bir alan. Ya da başka bir alan. Aslında farketmiyor. Bizim için gerekli olan (her kasabaya yüksek okul kuruldu da) her kasabaya bir üniversite.
Böylelikle hem o kasabanın ticari yapısına katkıda bulunarak onların kalkınmasını sağlayacağız, hem de çocuklarımızı okutacağız.
Çocuğun iş bulması, verimli olması bizim sorunumuz değil.
Ben Sn. Aladağ'ı kınıyorum. Her aileye bir avukat ne demek? Herkes avukat olmalı ya da yanında çanta olarak bir avukat taşımalı. Bu bizim gelişmişlik ve hukuka saygı düzeyimizi gösterir.
Ben olsam ne derim biliyor musunuz?
HUKUKTAN NİYE BU KADAR KORKUYORSUNUZ?
Aslında farkedilmeyen bizim hukuksuzluktan korkmamızdır.
|