Mesajı Okuyun
Old 11-04-2008, 10:00   #2
Av.Hüseyin Erdayandı

Gerek yasa hükmünde gerekse mahkeme kararında depo edilen paraya faiz yürütüleceğine dair bir açıklama olmadığına göre depo edilen bedeli karar kesinleştiğinde alabileceksiniz.Dolayısıyla yargılama sürecinin uzun sürmesi nedeniyle bu parayı çok geç almanız da mümkün.Maalesef bu uygulamanın karşı taraf lehine bir sebepsiz zenginleşme yarattığı da tartışmasız.Ben 7 yıl süren bir şuf'a davası nedeniyle satış tarihindeki bedeli almak zorunda kalmıştım.Ancak uygulamada bazı küçük ilçe adliyelerinde anlaşmalı bankalara bedelin aylık vade ile yatırılarak nemalandırıldığını da duydum.Mahkeme kalemi ve mahkeme veznesiyle görüşmenizi öneririm.
Bu arada "Her dava açıldığı tarihteki şartlara göre değerlendirilir." prensibi davaların uzun sürmesi nedeniyle büyük haksızlıklara yol açmaktadır.Yargıtayın bir kararında şuf'a hakkının geç öğrenilme ve bu nedenle davanın geç açılmasına ilişkin bir davada; şuf'a bedelinin taşınmazın satım tarihindeki değeri yerine; şuf'a hakkının kullanıldığı tarihte taşınmazın değerindeki objektif artışın dikkate alınarak hüküm kurulması gerektiği şeklindeki görşünün uzun süren davalarda da uygulanarak, hatta karar tarihindeki değerinin bir içtihat olarak kabul edilmesiyle sorunun aşılacağını sanıyorum.
Davaların uzun sürmesi nedeniyle oluşan hak kayıplarının telafisi için dah önce sözünü ettiğim şuf'a davasına ilişkin kararı AİHM'e götürdüm.Sonucunu merakla bekliyorum.Gelen sonucu bu sitede sizlerle paylaşırım.saygılarımla.