|
Ferda Hanım;
Bahsettiğiniz ihtimal sıkça rastlanan bir ihtimal. Protokol imzalanıyor,duruşma sırasında ise yeni talepler,protokole aykırı talepler çıkıyor ortaya ve bu durumda menfaat zıtlığı doğuyor.. Bu tür sıkıntılarla karşılaşmamak için mümkün oldukça menfaati zıt iki yanın vekilliği tartışmasına mahal vermemek en doğrusu,size katılıyorum. Ancak bunun aksi durumda,her iki yanın tam bir uyum,menfaat çatışmasını yok etmiş oldukları ve avukata bu konuda rıza ve muvafakatte bulundukları durumlarda-ki en sık rastlanabilecek ve bu durumun probleme dönüşmeyeceği seçenek olarak- bu durumlarda eski ve yeni TCK düzenlemeleri ışığında konuyu etraflıca ele almak çok faydalı oldu. Elimde konuya ilişkin bir ağır ceza davası olduğu için epey etraflıca araştırmış olduğum halde bu kadar çok çeşitli bakış açısı,yorum ve kaynak,karara rastlamamıştım ve bu tartışma vesilesiyle lehe olan eski-yeni yasa tartışmasını,geçen ay yaptığım savunmada yalnız ceza miktarına göre düşünmüşken bugün katıldığım bu tartışma nedeniyle yeniden araştırdım ve suçun unsurları itibariyle yeni yasanın ZARAR unsurunu suç unsuru olarak kabul etmekle avukatlar yönünden bu suçun zarar koşuluna bağlanmış olduğunu ve böylece yeni yasanın lehe olduğunu farkettim. Değişik açılardan ve ihtimallerden hareketle konu tartışılarak zengin bir kaynağa dönüşmüş oldu.
Sizin öngördüğünüz durumla 20-25 gün önce karşılaştım. Müvekkilim boşanmayı kabul ettiğini ve protokole imza atacağını bildirdi.Karşı yan vekili protokolü hazırladı,duruşma öncesi asaleten iki taraf iki avukatın önünde,adliyede imzaladı. Duruşmaya girdik. Hakim sorduğunda müvekkilim attığı imzaya pişman olduğunu vazgeçtiğini söyledi. Ben zor durumda kaldım gibi hissettim kendimi,hakim bey bana dönüp sordu bu kez. Ben de,müvekkilim az önce önümde imza attı ama,bu arada eşini çok sevdiğini hatırladı,pişman oldu diyerek durumu kurtarmaya çalıştım.Müvekkilim eşini çok sevmektedir dediğimde,karşı taraf vekili,o elmayı seviyor diye elma da onu sevmek zorunda mı diye sordu,hakim ikimize de epey güldü. Sonra öğrendim,duruşmalara gelmeyen ve kendisi ile görüşmeyen eşini anlaşmalı boşanacağım diye kandırıp duruşmaya katılmasını sağlamak ve onu bu vesile ile son kez görebilmek için müvekkilim bu oyunu yapmış,gerçekten de eşini seviyordu. Bana İtiraf etti.Ama neticede sonraki celse boşanma kararı çıktı.Biz de boşanma kararı bekliyorduk,ama müvekkilin içinden rızaen imza atmak gelmedi.
|