Mesajı Okuyun
Old 09-04-2008, 16:35   #4
meltem2007

 
Varsayılan

4857 sayılı İş kanunun 2. maddesinde "...İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur.Bu Kanunda işveren için öngörülen her çeşit sorumluluk ve zorunluluklar işveren vekilleri hakkında da uygulanır.." hükümleriyle işveren vekilliği kavramı düzenlenmiştir.
Sözünü ettiğiniz AŞ büyük ortağı sözkonusu şirkette aynı zamanda genel idarecisi sıfatı yani bir anlamda işyeri müdürü gibi bir görev de yapmakta ise, kaza bu kişinin sevk ve idaresinde meydana gelmişse kısacası yasal anlamda işveren vekili sayılabiliyorsa kendisine karşı hukuki sorumluluk da yöneltilebilir diye düşünüyorum.İş kazasından kaynaklann bir tazminat davamda hem ltd şirketine karşı hem de işveren vekili olarak aynı zamanda işyeri temsilcisi ve idarecisi olan büyük ortağa karşı dava açtım.Davalı taraf husumet itirazında bulunmadı.Dava halen derdest.
İşveren vekiline karşı açacağınız hukuk ve ceza davasında esas ölçüt işveren vekilinin sevk ve idare yetkisininin sınırları ile bu sınırlar kapsamında iş kazasının oluşumunda işveren vekiline kusur yüklenip yüklenemeyeceğidir.
Ayrıca sözü edilen AŞ büyük birçok yerde şubesi olan büyük bir şirketse büyük hissedarın sorumlu tutulamaz çünkü bu durumda işin sevk ve idaresini bizzat hissedarın üstlenmiş olduğundan sözedilemez.
İyi çalışmalar.