Konu
:
Cmk
Mesajı Okuyun
04-04-2008, 12:02
#
5
tuval2310
Alıntı:
Mahkeme her zaman ara kararını kaldırabileceğinden ve bunuda ara kararla verdiğinden sanık duruşmaya geldiğinde mahkeme ara kararını kaldırıp sanığı tutuklayabilir mi?
Sanığa verilecek güvence belgesi
MADDE 246.– (
1)
Mahkeme, gaip olan sanık hakkında duruşmaya gelmesi hâlinde tutuklanma­yacağı hususunda bir güvence belgesi verebilir ve bu güvence koşullara bağlanabilir.
(2)
Sanık, hapis cezası ile mahkûm olur veya kaçmak hazırlığında bulunur veya güvence belge­sinin bağlı olduğu koşullara uymazsa belgenin hükmü kalmaz.
Sanık duruşmaya geldiğinde mahkeme kararı kaldırıp sanığı tutuklayamaz.Maddenin 2. fıkrasında belgenin hükümsüz kalacağı haller sayılmış.Bu haller dışında belge geçerliliğini korur.
Alıntı:
Yazan
sailor1981
Bana göre cumhuriyet savcısı karara itiraz edebilir.yani karar kaldırılabilir
Bu fikre katılmıyorum.Zira kanunda itiraz edilebeileceğine dair açık bir hüküm yok.Örneğin ;
MADDE 248.:
(7)
246 ncı madde hükmü kaçaklar hakkında da uygulanır.
(8)
Bu kararlara karşı itiraz edilebilir.
Bu maddeye göre , 246.madde kaçaklar için uygulanacak ve bu karara itiraz edilebilecek.Yani kanun kaçaklar hakkında verilen bu belgeye itiraz edilebileceğini açıkça düzenlemişken gaipler hakkında düzenlememiştir.
Ceza yargılamasında da kıyas olmadığından ve gaipler hakkında verilen bu belgeye itiraz edilebileceği açıkça düzenlenmediğinden savcının itiraz hakkının olmadığını düşünüyorum.
Saygılar
tuval2310
Üye Kimliği
tuval2310 İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
tuval2310 İsimli Üyeye Email Gönderin
tuval2310 İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın