Mesajı Okuyun
Old 26-03-2008, 18:47   #6
Av.V.S

Varsayılan .

İlgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Her ne kadar sorunumun temeli zamanaşımı değilse de (husumet de var) bu konuda yazan arkadaşlara cevaben aşağıdaki kararı sunuyorum. Sonuçta sıkıntı ortada ve benim için önemli olan, süreyi kaçırıp kaçırmamak.
----------

HD 04, E: 2002/014968, K: 2003/001011, Tarih: 30.01.2003
[*]ZAMANAŞIMI [*]SAVUNMANIN GENİŞLETİLMESİ

Zamanaşımı, bir alacak hakkının belirlenen sürede kullanılmaması nedeniyle o hakkın dava edilememesini ifade eder. Başka bir deyimle, hakkı sona erdirmez, ancak "eksik bir borç" haline dönüştürür. Zamanaşımı kişisel bir savunma nedeni olduğundan, bütün öteki savunmalarda ve özellikle itirazlardan farklı olarak savunulmadığı takdirde re'sen gözetilemez ve uygulanamaz. HUMK.nun 195. maddesi gereği zamanaşımı defininde kanuni cevap süresi olan on gün içinde bildirilmesi gerekir. Süre geçtikten sonra bu defin ileri sürülmesi, başka bir deyişle savunmanın genişletilmesi bazı kayıt ve şartlarla mümkündür. Savunmanın genişletilmesine karşı taraf itirazda bulunursa, artık mahkemenin süresinde ileri sürülmeyen savunma nedenlerini gözönünde bulundurmasına imkan yoktur.

------------------------

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
Kanun No: 1086
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu

Kabul Tarihi: 18.06.1927
R.G. Tarihi: 02.07.1927
R.G. No: 622-623

BİRİNCİ KISIM: Umumi hükümler

Madde 195 - (DEĞİŞİK MADDE 16/07/1981 - 2494/16 md.)

Davalı, ilk itirazları ile birlikte esas dava hakkındaki cevabını ve varsa karşı delillerini, dava dilekçesinin kendisine tebliği tarihinden itibaren on gün veya hakim tarafından bir süre tayin edilmiş ise o süre içinde mahkeme kalemine bildirmek ve bir örneğini de davacıya tebliğ ettirmek zorundadır.

Yukarıda belirtilen on günlük süre, 08/01/1943 tarih ve 4353 sayılı Kanuna tabi kamu kuruluşları hakkında otuz gündür.