Mesajı Okuyun
Old 24-03-2008, 14:18   #2
hırs

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 1996/13947

K. 1997/936

T. 24.1.1997

• YARDIM NAFAKASI ( Davacının Davalıdan Başka Çocukları da Bulunması )

• DAVACININ DAVALIDAN BAŞKA ÇOCUKLARI DA BULUNMASI ( Yardım Nafakası )

743/m.315,316


ÖZET : Medeni kanunun 315. Maddesine göre istenilen nafaka, medeni kanunun 316. maddesine göre mükellef olanlar hakkında mirastaki tertip sırasıyla ittihaz olunur. Davanın, davalıdan başka çocukları da olduğuna göre, onların da mali ve içtimai durumları araştırılıp, onlardan da alabileceği nafaka gözetilerek, sonucuna göre davalının payı kadar nafaka takdir etmek gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1- Medeni Kanunun 315. maddesine göre istenilen nafaka, Medeni Kanunun 316. maddesine göre mükellef olanlar hakkında mirastaki tertip sırasıyla ittihaz olunur. Davacının, davalıdan başka çocukları da olduğuna göre, onların da mali ve içtimai durumları araştırılıp, onlardan da alabileceği nafaka gözetilerek, sonucuna göre davalının payı kadar nafaka takdir etmek gerekir. Bu yönün gözetilmemesi doğru değildir.
2- Diğer yandan, mahkemece zabıtaya araştırma yaptırılmış, davacının evi ve tarlaları olduğuna dair bilgi alınmıştır. Öyle ise, davacının taşınmazlarının değeri ve getireceği gelir saptanmadan eksik inceleme ile davacının zaruret içinde bulunduğunu kabul ve yazılı biçimde karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Yukarıda 1 ve 2. bentde gösterilen nedenle temyiz olunan hükmün ( BOZULMASINA ), temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, 24.1.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi. yarx
E. 2002/2815

K. 2002/3278

T. 11.3.2002

• YARDIM NAFAKASI ( Mirastaki Tertip Sırasının Dikkate Alınacağı - Davacının Boşanma Durumunun/Annesinin Geliri Olup Olmadığının Araştırılarak Sonuca Göre Hüküm Kurulması Gereği )

• DELİLLERİN BİRLİKTE TARTIŞILMASI ( Davacının Boşanıp Boşanmadığı/Eski Kocasından Yoksulluk Nafakası Alıp Almadığı - Annesinin Geliri Olup Olmadığının Araştırılması Gereği )

743/m.316

4722/m.1


ÖZET : Dava yardım nafakasına ilişkin olup Medeni Kanunun 316. maddesine göre mirastaki tertip sırasının dikkate alınması gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
Dava yardım nafakasına ilişkin olup Medeni Kanunun 316. maddesine göre mirastaki tertip sırasının dikkate alınması gerekir. Davalı davacının boşanmış olup öncelikle kocasından yoksulluk nafakası alması mümkün iken almadığı annesinin de çalıştığı gelir sahibi olduğu halde bunun da dikkate alınmadığını savunduğuna göre boşanma dosyası getirtilip, davacının boşandığı eşinden yoksulluk nafakası isteme hakkına sahip olup olmadığının belirlenmesi, annenin geliri de sorularak delillerin birlikte tartışılması ve savunmanın da değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik tahkikatla hüküm kurulması doğru değildir. SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple bozulmasına