|
|
|
|
Üstatlar öncelikle merhaba..
Elimde borçlu olmadığımı ispatlayacak kadar (menfi tespit davasını kazanacak yeterlilikte) arguman olduğunu düşünmekteyim. Ancak bunun sağlayacağı yarar konusunda ciddi şüphelerim var.
Çünkü verilen çekler düzgün bir ciro silsilesi ile bir çok el değiştirmiş ve iyiniyetli kişilerin eline geçmiş durumdadır.
şimdi sorum şu: Elimde borçlu olmadığımı gösteren bir ilamın olması bir avantaj sağlar mı, nasıl?
ek bilgi ve ek soru: Çekin arkasındaki ilk ciro sahibi kişi tarafından yazılmış '..... çek numaralı çekler karşılığın da hiç bir mal vermedim çekleri hiç bir şekilde kullanmadan iade edeceğim' şeklinde imzalı beyanatın olması farklı bir hukuki yola başvurmama olanacak sağlar mı? görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
|
|
 |
|
 |
|
Ben üstat değilim ama yine de cevaplamaya çalışayım:
1. Bilindiği gibi menfi tespit davaları, olumsuz tespit davası niteliğinde olup, borçlu olunmadığı iddiası ile açılan davalardır. Bu davanın kazanılması halinde keşideci ile lehdar arasındaki hukuki ilişkinin geçersiz olduğu ve borçlunun borçlu olmadığı ispatlanmış olur. Bu davanın tarafları lehdar ve keşidecidir. 3. Kişi hamile karşı açıldığında onun kötü niyetli olduğunun ispatlanması gerekir. Ancak dediğim gibi bu durum keşideci ile borçlu ve TTK.599/son dairesinde kötüniyetli 3. kişileri bağlar.
2. TTK.Madde 599/son fıkranın açık hükmü uyarınca iyiniyetli 3. kişilere karşı keşidecinin, borcunun olmadığı iddiası ve hatta Menfi tespi davasından alınan ilam dikkate alınmayacak, dinlenmeyecektir.
3. Böyle bir durumda keşideci ödediği tutarı faizi ile birlikte lehdardan geri alabilecektir. Kaldı ki Menfi Tespit davası bitmeden bu borç ödenmiş olursa dava istirdata dönüşecektir..