Mesajı Okuyun
Old 21-03-2008, 00:46   #14
Av. Muzaffer ERDOĞAN

Varsayılan Türk Telekom'la ilgili Sabit ücrete Dair Heyet Kararı İptal Edildi

Ben yaklaşık 30 yıldır kendi adıma kayıtlı telefon abonesiyim.

Bu 30 yılda bu mesele çok tartışıldı.

Son olarak (o zaman PTT idi) ben servis sağlıyorum. insanlar telefon bağlatıp kullanmıyorlar diye kendini savundu.

Danıştay da tesisin kullanılmadan haksız işgal edilmemesi gerektiğini haklı görerek sabit ücret alınmasını, ama bu ücretin konuşma ücretlerinden mahsup edilmesi gerektiğine karar verdi.

Yanılıyor olabilirim ama anımsadığım bu.

Yani hizmetten yararlanan asgari düzeyde bir bedel ödeyecek. Hizmeti alıp kullanmadığı için bedel ödemekten kaçınamaz.

Gelelim yeni duruma:

Ben PTT ile bir sözleşme yapmıştım.

Benim sözleşme yaptığımda sanırım sabir ücret yoktu. (yanlışhatırladığım için yalancı olabilirim.)

Sonra yukarıda özetlediğim tartışmaçıktı ve yargı arkadaş hizmeti alıyorsan kullan, bu hizmetin devamlılığı için bir gider yapılıyor mantığı ile böyle bir çözüm geliştirdi. Sabit hizmet bedeli telefonu kallansanızda kullanmasanız da alınıyordu. Ama konuşma ücretleriniz öncelikle sabit hizmet bedelinden karşılanıyordu.

Özelleştirmeden sonra benim sözleşmem tek taraflı olarak değiştirildi.

Şimdi ben sabit hizmet ücreti alırım, ayrıca da konuşma ücreti alırım deniyor.

Şimdi düşünüyorum:

30 yıl önce kurulmuş bir tesis var. Hem de binlerce kişi bu 30 yıllık tesisten yararlanıyor. Bu tesisin gerçek bakım maliyeti nedir? Kişi başına 10 lira düşer mi?

Bakım maliyetini benden ayrıca aldığına göre benim konuşma maliyetim nedir? Konuşma bedeli sadece konuşma için verilen hizmetle mi sınırlı, yoksa bu bedelin içinde de işletme giderleri var mı?

Burada bir terslik var.

Şirket de zaten vadeli ödemelerini hemen yaparak borcunu kapattı. Bu işten iyi para kazandı.

Düşünün; Ankara'nın göbeğinde, 50 yıl önce dikilmiş direk için benden 10 lira alıyor. Daha doğrusu herkesten. Yeni tesis kuracak veya tesis iyileştirilecek bu da bu 10 liranın içinde. Bu da kabul. Peki bu kurulmuş tesiste benim konuşma maliyetim ne? Tesisin bakımı ve kurulmasını ayrıca tahsil ediyorsan aynı giderleri konuşma ücretine yansıtamazsın. Konuşmamaliyetini göz önüne alırsak bir apartman içinde alt üst oturan iki komşunun konuşma maliyeti ile bu komşulardan birinin İstabul ile konuşmasının maliyeti aynı veya bir birine çok yakın mı?

Hizmetten yararlanan bedel ödesin. Buna itirazım yok. Hizmetten yararlandığı kadar ödesin (orantılı katılım) buna da itirazım yok. Sana bağlanan telefonun bana aylık maliyeti 10 liradır, kullan veya kullanma bunu ödeyeceksin. Buna da itirazım yok. Hem benden işletim giderlerinin ayrıca tahsil edilip hem de telefon görüşmelerimin bu kadar pahalı olmasına itirazım var.

Şöyle ifade deyim:

Sabit ücret 10 lira
Konuşma ücreti 10 lira

kdv MATRAHI 20 LİRA
İletişim vergisi matrahı 20 lira

Yaptığınız 10 liralık konuşma karşılığı ödediğiniz bedel (vergilerde eklendiğinde) 30 lira

Bu ayıptır.
Saygılar.