07-03-2008, 15:03
|
#2
|
|
Sayın hırs,
Evet, hukuk fakültelerinde vergi hukuku neden yeterince öğretilmiyor çok iyi sorgulanması gerekiyor. Vergi Mahkemeleri ve İdare Mahkemeleri ile Danıştay üyelerinin ve hatta Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamının neden hukukçu olmadıklarının daha çok sorgulanması ve çözümlenmesi için acilen ciddi adımların atılması gerekiyor.
Mali Müşavirlerin çoğu da hukuksal yetersizliklerinden kaynaklanarak hatalı dilekçeler hazırladıklarından ve idari yargılama usulü yazılılık esasına dayandığından kazanılacak davaları kaybedebiliyorlar. Bu işi hukukçular yapmalıdır.
//////
Şimdi gelelim asıl sorunuza,gelen ihbarnamelerin her birisine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde ayrı ayrı dava açılması gerekiyor.
Dava açılmaz ise, müvekkiliniz ve ortakları(KOD'a) kara listeye alınacak ve 5 yıl boyunca burada tek tek sayamamayacağım (ihale alamamak, sürekli incelenmeye alınmak vb.) pek çok sıkıntı yaşayacaktır. Ayrıca vergi inceleme raporunda eğer "BİLEREK" kullandığı yönünde tespit yapılmış ise (üç kat vergi ziyaı cezasının dışında) VUK 359'a göre, hapis cezası istemiyle hakkında ceza davası açılacak veya açılmıştır.
Konu çok boyutlu ve çok farklı nedenlerle çok farklı kararlar çıkabilir. Bu neden ile öncelikle olayın çok net olarak; yetki, şekil, neden, konu ve amaç unsurları çözümlenmesi gerekir.
Bu olayda hangi vergiler yönünden vergi ve cezalar tarhedilmiş bilemiyorum ama, dava dilekçelerinde kilit işlem müvekkilinizin vergi inceleme raporuna atıf yapılmış raporun adil yargılamanın silahların eşitliği ilkesi çerçevesinde idarece sizin raporunuza eklenmiş olması gerekiyor.(VUK'nun 366 maddesinin son fıkrasınca). Ama, idare vergi mahremiyeti gerekçesiyle çoğunlukla bunu eklemiyor. Sizinkinde de muhtemelen eklenmemiştir. Bu durumda ya müvekkiliniz fatura aldığı yerden bu raporu acilen alacak veya siz mahkemeden İYUK 20'ye göre re'sen istenmesini sağlayacaksınız.
Ama, her ne yapacaksanız, elinizi çok çabuk tutmanız gerekmektedir.
|