Mesajı Okuyun
Old 12-02-2005, 22:02   #6
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

"...Eski ev sahibi ile konuştuğumda;bunların kendisini ilgilendirmediğini,bizim de yüz vermememizi,iterse söküp götürebileceğini söyledi.Üstelik eski ev sahibinin,depozit olarak aldığı parayı da kiracıya iade ettiğini öğrendim ...


Sn.Peyker, eski malsahibinin size hukuki ya da dostane önerisi yukarıda alıntıladığım gibi, kiracıya fazla "yüz vermemenizi" öğütlemek değil;kiracıya karşı haklarınızın ya da hakkınız olmayanların neler olduğunu belirleyebilmek açısından kira kontratının bir örneğini teslim etmwek yönünde olmalıydı.. Daha da ötesi, sn.meslektaşım Suat Ergin'in de belirttiği gibi; taşınmazı satın almadan önce, "neyi,nasıl" satın aldığınızı bilebilmek açısından bu kontratı zaten siz talep etmiş olmalıydınız..

Yasa gereği; kiracı taşınmazda "faydalı masraf" olarak nitelendirilebilecek ve kendisince yapılan sökülür takılır eklentilerin bedelini sizden talep edebilir yahut bunlar zarara neden olmaksızın çıkarılabiliyorsa alıp götürebilir yahut aynen eski hale iade ederek (taşınmazı kontratta belirlenen şekle uygun hale getirerek) kendi yedinde alıkoyabilir.. Ya da bedelini sizden talep edip, taşınmazda da bırakabilir..(kiraya mahsup önerisinde olduğu gibi)

Ama eğer kontratta özel şartlara "taşınmazda yapılacak faydalı masrafların taşınmazda kalacağı ve bedelinin malsahibinden talep edilemeyeceği" vb. bir hüküm varsa , kiracı ne bedelini talep edebilir, ne de söküp götürebilir.

Kiracınıza fazla yüz vermemenizi öğütleyen önceki malsahibinden; kira kontratının örneğini talep etmeniz , öncelikle yapılması gereken.. Sonrasında, bu sayfadaki tüm anlatılanlar ışığında, neye hakkınız olup olmadığını siz de bilebileceksiniz.

Saygılarımla
Av.Şehper