Merhaba Sayın Aydın,
Sorunuzu okuyunca gerçekten gülümsedim.Teşekkürler.
Açacağınız dava "Nüfus kaydının düzeltilmesi davası " olmalıdır.
Bu davada Nüfus müdürlüğü yasal hasımdır.Bu kaydın neden konulduğu,dayanak belgelerin neler olduğu nüfus müdürlüğünden celbedilecektir.Eğer olmayan ablanın aslında dayanak belgelerinin de olmadığı,işlemin sadece kayıt hatasından kaynaklandığı (ki şu günlerde bilgisayar ortamına geçirilen kayıtlarda bu sorunlar sık yaşanıyor) anlaşılırsa kaydın düzeltilmesine karar verilecektir.
Olmayan abla ile ilgili DNA testi yapılması ise mümkün görünmüyor.
Yine kayıt tarihi de gözönüne alınırsa işlemin bir hatadan kaynaklandığı anlaşılmaktadır.Dava açmadan önce ,nüfustaki kayıt dayanaklarını incelemeniz halinde daha da rahatlayacağınızı düşünüyorum.
Saygılarımla
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/3057
K. 2006/3979
T. 11.5.2006
• NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI ( Nüfus İdaresi Yasal Hasım Olduğundan Yargılama Giderlerine Mahkum Edilemeyeceği )
• YASAL HASIM / PASİF HUSUMET ( Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davalarında Nüfus İdaresi Yasal Hasım Olduğundan Yargılama Giderlerine Mahkum Edilemeyeceği )
• YARGILAMA GİDERLERİ ( Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davalarında Nüfus İdaresi Yasal Hasım Olduğundan Mahkum Edilemeyeceği )
1587/m. 46
ÖZET : Davacı, gerçekte var olmadığı halde nüfusa oğlu olarak tescil edilen ve nüfus kayıtlarında sağ olarak gözüken kişinin nüfus kaydının iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davalarda nüfus müdürlüğü ve C.Savcılığı yasal hasım durumundadır. Bu nedenle nüfus müdürlüğü aleyhine yargılama gideri ve avukatlık ücretine hükmedilemez. Açıklanan hususlar nazara alınmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
DAVA : Davacı K. ile davalı nüfus müdürlüğü arasındaki davada Şiran Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 06/07/2005 günlü ve 2004/137 - 2005/98 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 04/04/2006 gün ve Hukuk-40741 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı K.'nin 06/09/2004 tarihinde ... Nüfus Müdürlüğü aleyhine açtığı davada, gerçekte var olmadığı ( dünyaya gelmediği ) halde nüfusa oğlu olarak tescil edilen ve nüfus kayıtlarında sağ olarak görünen 01/07/1973 doğumlu H'nin nüfus kaydının iptaline karar verilmesini istediği, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Dava, gerçekte var olmayan kişinin nüfus kaydının iptaline ilişkindir.
1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 46. maddesinin birinci fıkrası hükmünde "yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilgilinin oturduğu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Cumhuriyet Savcısı ve nüfus baş memuru veya nüfus memuru huzuruyla görülür ve karara bağlanır" denilmektedir. Kamu düzeni ile ilgili olarak getirilen söz konusu hüküm uyarınca bu davalarda nüfus müdürlüğü ve Cumhuriyet Savcısı yasal hasım durumundadır.
Anılan hüküm uyarınca nüfus idaresinin yasal hasım olarak iştirakinin zorunlu olduğu şahsi nüfus davalarında nüfus idaresi aleyhine yargılama gideri ve avukatlık ücretine hükmedilemez.
Mahkemece, nüfus müdürlüğünün davaya yasal hasım olarak katıldığı dikkate alınmayarak davalı idarenin yargılama gideri ve vekalet ücretine mahkum edilmesi, kararda nüfus müdürlüğünün harçtan muaf olduğu da belirtildiği halde davacı tarafından ödenen yargı harcının davacı üzerinde bırakılması gerekirken davacıya iadesine karar verilmesi de doğru bulunmamıştır.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine, 11/05/2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.