Mesajı Okuyun
Old 21-02-2008, 12:22   #1
Av.F.Karakurt

Soru Plakaya yazılan cezaların iptali ve ilgili Yönetmelik

Mehabalar,
2008 yılı ödeneklerinin ilgili birimlere aktarılmaya başlanması ile yine geçen senelerde yaşadığımız sorunu yaşamaya başladık. ( Ödenek yokluğu sebebi ile gönderilmeyen ) Plakaya yazılı cezaların posta yolu ile arka arkaya 3-5 şer gelmesi sorunu.
Dün, ticari minübüs sahibi müvekkile 2006 yılı mart ve nisan aylarına ait olmak üzere 3 tane ceza gelmiş. ( Gerekçe- ayakta yolcu)
Konuyu tekrar tartışmaya ve konu hakkında fikirlerinizi almaya karar verdim.
Sitede buna ilişkin karar aradım. Çok fazla bulamadım.
Sayın Av.Suat Ergin'in mahkemeden almış olduğu bir karar dikkatimi çekti.
Trafik Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller İle Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmeliğin 10 maddesinin a ve b fıkralarına göre " Tebligat işlemine 7 iş günü içinde başlanır..." deniliyor. Madde bunu diyor, gönderilen cezalar 2006 yılına ait, yani 2 sene önce yazılan cezalar. Bu durumda, bu cezaların hepsi, bu madde hükmüne aykırı değilmi?
O zaman Sulh Ceza Mahkemelerine, bu cezaların iptali için davaların büyük çoğunluğu neden reddediliyor?
İzmir 'de sonuçlanan bir davada da mahkeme, " cezaların şahsiliği " ilkesine aykırı olduğu için cezanın iptaline kararı vermiş. Bu durumda , plakaya yazılan cezaların hepsi "cezaların şahsiliği ilkesine " aykırı değil mi? ( Çünkü hiçbirinde aracı kullanan sürücünün kim olduğu belli değil ) Bu konu ile ilgili elinde karar örneği olan meslektaşım var mı? Hepinize şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar.