19-02-2008, 11:37
|
|
|
UYAP ile birlikte avukatlara ve bazı kurumlara getirilien kota uygulamasına ne diyorsunuz?
Bulunduğum şehirde şimdilik sadece icra dairelerinde kota uygulaması var. Yani her avukat yıl içinde belli sayının üzerinde icra takibi açamayacak. Kota; tevkil yoluyla genişletilemeyecek. Bu hak arama özgürlüğünün sınırlandırılması ve avukatlık yetkilerinin kısıtlanması değil midir? Çok sayıda icra takibi yapan kurumlar için de aynı kota söz konusu. Bazı avukat arkadaşlar, kurumların sözleşmeli vekil sayısını arttıracağı ihtimalini düşünerek sevindiğini söylüyor, ancak bu mesleki etik açısından bakıldığında hoş bir düşünce değil. Bir avukat olarak; bakacağım işlerin niteliğini, sayısını ben belirlerim. Kotayla bunun sınırlandırılmasını da kabul edemem. Kaldı ki; ben kota uygulamasından zarar görecek kadar yoğun icra takibine sahip değilim , ama uygulamayı hazmedemiyorum. Zaten ileride davalar için de kota uygulamasına başlanacak. Ve bu konuda itiraz hakkı bırakılmaksızın, Komisyon Başkanlıklarınca Baroya bildiri gönderiliyor ve kota uygulaması haberi veriliyor. Bence UYAP'ın gelmesiyle birlikte ilk zarar gören yine avukatlık mesleği oluyor.
|