|
Sayın Meslektaşlarım;
Avukat, üzerine aldığı işi sonuna kadar, yani karar kesinleşinceye kadar takip etmek zorundadır.(Av.K.m.171) Avukat, haklı bir nedeni olmadan davayı takipten vazgeçerse hiçbir ücret isteyemeyeceği gibi, aldığı ücreti de geri vermek zorundadır.(Av.K.m.174/1)
Bu nedenle, avukatın davadan çekilmesini doğru bulmuyorum.
Ancak, müvekkil duruşmaya gelip "Ben davayı bu aşamadan sonra başka bir avukatla takip edeceğim, yada kendim takip edeceğim. O nedenle avukatımın bu davaya artık katılmasını istemiyorum." derse; veya noter vasıtasıyla aynı şekilde bir azilname gönderirse ödediği ücreti avukatından geri alamaz. Büroda yapılacak bir ibranade müvekkilin, aynı gerekçeler ile vekilinin davadan çekilmesini ve kendisinde hiçbir hak ve alacağının olmadığını, kalmadığını gayri kabil i rucuan vekilini ibra ettiğini" beyan ve talebini içeren bir ibraname aldıktan sonra davadan çekilmelidir.(Av.K.m.174/2)Aksi takdirde hem aldığı ücreti iade etmek zorunda kalır, hem de şikayet halinde disiplin cezası alır. Bu belgenin bir fotokopisi ile, müvekkilin talebi üzerine dosyadan çekildiğini ve bundan böyle tebligatların müvekkile yapılması için dosyaya bir dilekçe konulması doğru olur. Böylece, hem duruşmaya gitmek ve mahkemede yüz yüze gelmek durumunda kalmazsınız, hem de size herhangi bir tebligat yapılması söz konusu olmaz diye düşünüyorum.
Bu vesile ile iki küçük konuyu da buraya aktarmayı uygun buldum.
1.si, Böyle durumlarda, müvekkil başka bir avukat ile davaya girerse ve sizden yazılı izin almadan yeni bir avukat tayin etmiş ise duruşmada yada duruşma dışında yeni avukatın vekaletnamesini dosyaya sunduğunu tespit ettiğimiz durumda yazılı veya duruşmada sözlü olarak "müvekkil, yazılı iznim olmadığı halde dosyayı bir başka meslektaşım ile takibe girdiğinden vekaletten istifa ediyorum" diyerek istifa edebiliriz; bu durumda da aldığımız vekalet ücretimizi iade etmekle karşı karşıya kalmayacağımız gibi, almadığımız ücretin de tamamını talep etme hakkımız doğar.(Av.K.m.172/2,3)
2.si, masraf ile ilgilidir. Şöyle ki; Av.K.m.173/3 de şöyle bir hüküm var : "... harcamaların avukat tarafından yapılabilmesi için, yeteri kadar avansın iş sahibi tarafından verilmiş olması gerekir. ..." Bu hüküm nedeniyle yargıtay, "avukat işi yapmış ise, masrafını almış demektir.İşi tamamlayan avukat, masraflarını almadığını, kendi çebinden karşıladığını ispatlamalıdır" demektedir.(Y.13 HD 06.04.1995, 3145/3368) Bu nedenle, meslektaşlarımın müvekkilleri adına yaptıkları her iş için masrafını almalarını, hatta en az %20 görünmez masraflar için almalarını öneriyorum.
Herkese mutluluklar, sağlıklar ve çalışmalarınızda başarılar dileğiyle...
|