02-02-2008, 16:26
|
#1
|
|
İki kira sözleşmesi bulunması
Müvekkil 7 yıllık yazılı kira sözleşmesi ile bir dükkanı kiralamış. Ancak kira sözleşmesi tapuya şerh edilmemiş. Müvekkil daha az vergi ödemek için vergi dairesine iki imzayı da kendisinin attığı, daha az kira miktarlı ve 2 yıllık olan bir kira sözleşmesi vermiş. Daha sonra vergi dairesine dilekçe verip farkları ödeyip 7 yıllık olan gerçek kira sözleşmesini vermiş. Bu arada dükkan satılmış. Yeni malik vergi dairesine verilen 2 yıllık kira sözleşmesine dayanarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açtı. Bizde henüz kira süresinin bitmesine 5 yıl olduğunu bu nedenle davanın reddini istedik. Hakim ilk duruşmada tapuya şerh edilmiş bir kira sözleşmesi var mı yokmu diye tapuya yazı yazılmasını istedi. Biz harca esas değere de itiraz ettik. Davacı 2 yıllık kira sözleşmesinde yazan miktar üzerinden göstermiş. Ancak gerçekte kira miktarı ondan daha fazla. Müvekkil kiraları PTT kanalıyla mal sahibinin evine göndermiş.
Öğrenmek istediğim konular şunlar;
1- Kira sözleşmesinin başından beri gönderilen kira paralarının makbuzlarını mahkemeye sunarak kira miktarının eksik gösterildiğini, böylece harcın eksik yatırıldığını,
2- Baştan beri yatan kira miktarının 7 yıllık sözleşmede yazan miktar olduğunu, bunun da 7 yıllık kira sözleşmesinin asıl sözleşme olduğunu gösterdiğini savunabilirmiyiz?
3- Davacının dayandığı 2 yıllık sözleşmenin müvekkil tarafından düşük miktarda vergi ödemek için yapıldığını söylesem bunun cezai veya hukuki anlamda bir sakıncası olur mu?(Müvekkil daha sonra vergi dairesine dilekçe verip 7 yıllık sözleşmeye göre eksik ödenen vergi farklarını yatırmış!)
4- Hakimin uzun süreli kira sözleşmesi (7 yıllık) var ise tapuya şerh edilmiştir görüşü doğru mu? Uzun süreli sözleşmelerin tapuya şerh edilmesi gibi benim bilmediğim bir zorunluluk mu var?
5- Davacının ihtiyaç iddiası samimi ve zorunlu değil. Müvekkille sorunları var. Asıl amaç tahliye etmek, ihtiyacı yok. Zaten bir işyeri var, ayrıca dilekçede dükkanı ne için kullanacağı ne iş yapacağını bile yazmamışlar, yani samimi değil. Bu konuda ne yapılabilir?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
|