Mesajı Okuyun
Old 31-01-2008, 11:51   #39
Admin

Sayın Av.zuhala,
Alıntı:
Yazan av.zuhala
Sadece teknoloji fakiri olduğum için soruyorum beni mazur görün ;resmi olarak satılan "mp3 cd " ler piyasada varmı? Mp3 çalar satılmaya başladığından beri merak ediyorum bunu.Eğer internetten şarkı indirmek yada satılan mp3 cd ler yasak ise "mp3 çalar " nasıl yasal olarak satılıyor .
Her MP3 yasadışı değildir. İnternette ticari şarkıları MP3 formatında yasal olarak satan pekçok site var. Bu sitelerin şarkıların telif sahipleri ile (ki bu çoğu zaman yurtdışında plak şirketleri, yurt içinde ise MÜYAP gibi kuruluşlar oluyor) anlaşmaları var ve bu anlaşmaya istinaden yasal olarak satış yapıyorlar. Bunları alıp MP3 çalarınıza koyabilir ve dinleyebilirsiniz. Keza internette milyonlarca ticari olmayan MP3 de var. Örneğin amatör gruplar isimlerini duyurmak için Mp3 formatında şarkı ve albümlerinin serbest dağıtımına izin veriyorlar, dolayısıyla bu MP3'leri almak, dinlemek hatta dağıtmak da yasal.

Bir diğer deyişle MP3 çalarların hukuki statüsünde sorun yok. Sorun bu cihazı, yasadığı MP3 dinlemek için kullandığınız zaman çıkıyor.

Eskilerden demode bir örnek vermek gerekirse: Eskiden her müzik setinde çift kasetçalar vardı ve kasetten kasete şarkı aktararak kasetleri çoğaltabilirdiniz. Lisans ücretini ödeyerek satın aldığınız bir kaseti dinlemeniz veya lisansa tabi olmayan (örneğin çocuğunuzun ilk konuşmasını kaydettiğiniz bir kayıt) bir kaseti çoğaltmanız sorun değildi. Hukuka aykırılık telifle korunan bir kaseti çoğaltırsanız doğardı. Bu nedenle kasetçalarlar ve kaydetme cihazları hukuka uygundu, hukuka aykırı olan telif ile korunan bir eserin çoğaltılmasıydı. Aynı durum MP3 çalarlar için de geçerlidir.