09-01-2008, 13:42
|
#8
|
|
Sayın Ali Ekmekçi,
İşçilerin bir kısmına zam yapılıp bir kısmına zam yapılmaması her zaman eşit davranma yükümlülüğünün ihlali anlamına gelmez. Somut olayın özellikleri incelenerek sonuca varılabilir. Sayın Av.AE nin de belirttiği gibi artık zam oranları çoğu kez bireysel performansa göre değerlendirilmektedir.
Buna karşın iş sözleşmesinde zam uygulamasına ilişkin hüküm varsa ve bu uygulanmamışsa iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilir.
İşçinin prime esas ücreti, gerçek ücret yerine asgari ücret olarak gösterilmişse bu işçi açısından haklı fesih nedenidir. Yeri gelmişken primlerin ödenip ödenmemesinin işçiye haklı fesih imkanı sağlamadığını belirtelim. Haklı fesih imkanı sağlayan şey prime esas ücretin düşük gösterilmesidir.
Tüm bu hallerde işçi, çalışma koşullarının uygulanmaması gerekçesiyle iş sözleşmesini İş Kanunu'nun 24/II-f maddesi uyarınca haklı nedenle feshedebilir. İş sözleşmesinde zam uygulamasına ilişkin hüküm varsa İş Kanunu'nun 24/II-e maddesine de dayanılabilir.
Siz, hem fesih bildiriminde hem de dava dilekçesinde iki sebebi de gerekçe göstererek haklı nedenle fesih yapıldığını belirtin. Kıdem tazminatını almanız kuvvetle muhtemel. Ancak zam oranları konusunda somut olay özelliklerini incelemeden cevap vermek mümkün değil. Yine de zamdan kaynaklanan ücret alacağı farklarının talep edilmesinde fayda var.
Saygılar
|